banner-image

Od Mađarske novih 570 miliona vojvođanskim poljoprivrednicima

Nastavlja se velika zainteresovanost za korišćenje sredstava iz Fondacije “Propseritati”, što je prethodnih dana bilo vidljivo na skupovima u Bačkoj Topoli, Kanjiži, Čoki, Novoj Crnji i drugim mestima, na kojima su predstavljani uslovi petog konkursnog kruga, u kome će je za raspodelu predviđeno 1,5 milijardi forinti, odnosno 570 miliona dinara, iz sredstava podrške obezbeđene od Vlade Mađarske.

Predstavljanje novih konkursa Fondacije “Prosperitati”  pred prepunom salom u Kanjiži

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvršni direktor Fondacije “Prosperitati” Balint Juhas izjavio je da su očekivanja da na konkurs stigne oko 4.500 prijava, a da će se ukoliko broj projekata koji ispunjavaju uslove bude premašen, zatražiće se više sredstava. Rok za podnošenje prijava je od 3.aprila do 15.juna.

– Ovom prilikom smo objavili osam konkursnih linija od kojih pet za poljoprivredne proizvođače koji će biti dobavljači onim integratorima koji upravo sada razvijaju kapacitete i prerađivati primarne poljoprivredne proizvode i obezbediti plasman tih proizvoda prvenstveno na inostranim tržištima. Ovim konkursima biće obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva koja će i dalje  razvijati  proizvodnju žitarica, voća, povrća, meda i uzgoj svinja – precizira Balint Juhas. 

Juhas dodaje da su dve linije podrške namenjene za mogućnost prerade i plasmana lokalnih proizvoda, na osnovu uredbe na čijim donošenjima su insistirali državni sekretari i narodni poslanici Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu i resornim ministarstvima.

Na osnovu te uredbe, prema rečima Juhasa, sad je prilika da poljoprivredni proizvođači prerađuju određene primarne poljoprivredne proizvode i da ih plasiraju na lokalnom tržištu, tako da su obuhvaćena gazdinstva koja će razvijati preradu kao i zainteresovani za držanje maloprodajnih objekata za prodaju lokalnih proizvoda koji su nakon 1.januara ove godine za to registrovali firme. Oni mogu računati na dobijanje finansijske podrške za kupovinu osnovnih sredstava neophodnih za delatnost kojom će se baviti. Za korisnike ovih sredstava obavezno je da prođu i edukaciju.

– Procenjujemo i da ćemo imati oko 4.500 zainteresovanih, ali  ukoliko će biti podneto više projekata, mi smo odlučni u tome da svaki projekat koji bude ispunio minimalna očekivanja sa aspekta prihvatljivosti, stručnosti, kompletnosti dokumentacije i propisanih uslova, da svi budu prihvaćeni – kaže Juhas.    

DOO “Kontakt” iz Adorjana proširuje smeštajne kapacitete za žitarice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potencijalnim korisnicima predstavljaju se i preduzeća koja su dobila podršku Fondacije “Prosperitati” za ulaganja u proizvodne kapacitete da budu integratori proizvodnje u pojedinim oblastima I razvijaju saradnju sa gazdinstvima koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Takvu podršku dobilo je deset preduzeća integratora proizvodnje, od kojih su četiri firme sa područja kanjiške opštine.

Na području kanjiške opštine ove firme realizuju više investicija za integratore proizvodnje, poput onih u firmama “Geneza” i “Tisakoop” u Kanjiži, “Telek paprika” u Martonošu i “Kontakt” u Adorjanu. Vrednost tih ulaganja je oko 13,5 miliona evra, računajući sredstva Fondacije “Prosperitati”, bankarske kredite i sredstva tih firmi.   

Prerada lista peršuna u “Telek paprici“ u Martonošu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nama ovo ulaganje  prvenstveno će značiti 40 posto povećanje kapaciteta, što povlači sa sobom uključenje novih poljoprivrednih proizvođača, da bismo mogli obezbediti dovoljnu količinu kvalitetnih sirovinu za preradu. U prošloj godini u našim pogonima proizvodnja je iznosila 2.000 tona od čega 85 posto plasiramo na inostrano tržište – kaže direktor DOO “Telek paprika” iz Martonoša Ištvan Buš, precizirajući da je vrednost investicije za proširenje kapaciteta 5,5 miliona evra.

“Telek paprika” sarađuje sa više stotina poljoprivrednih proizvođača. Za proizvodnju lišćara: peršuna, spanaća i mirođije uključeni su veći proizvođači, dok se za obezbeđenje sirovina za proizvodnju začinske paprike oslanjaju na više od 100 proizvođača, među kojima su i gazdinstva sa manjim površinama, a ugovaraju se sve ponuđene površine pod začinskom paprikom.  

U DOO “Kontakt” iz Adorjana, prema rečima vlasnika i direktora Čabe Boršoša, vrednost ulaganja je dva miliona evra, od toga je četvrtina sopstveno učešće, 45 posto bespovratnih sredstava Fondacije “Prosperitati” i preostali deo iz bankarskog kredita.

 

Kanjiška “Geneza” instalira novu sušaru za povrće, začinsko i lekovito bilje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Prošle godine smo uspešno konkurisali kod Fondacije “Prosperitati” i započeli investiciju sredinom avgusta i  sada smo pri završetku – saznajemo od Boršoša. – Proširujemo skladišne kapacitete za žitarice i skladišne kapacitete za gotove proizvode. Sklapamo ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima koji žele da rade sa nama i koji žele da konkurišu u sledećem krugu za podršku iz Fondacije “Prosperitati”. Mi ovom saradnjom poljoprivrednim gazdinstvima obezbeđujemo seme i druge repromaterijale na odloženo plaćanje, što je za njih svakako prednost. Na ovaj način za naše potrebe imaćemo obezbeđene sirovine, a sa druge strane mi se obavezujemo da preko cele godine od proizvođača otkupljujemo žitarice po najvišim tržišnim cenama. Mislim da u svakom slučaju sa ovakvom saradnjom će obe strane biti zadovoljne.

U Kanjiži preduzeće “Geneza” proširuje kapacitete za sušenje povrća, začinskog i lekovitog bilja, pa je već za ovu sezonu ugovorila znatno veće površine. Za ovu pčelarsku sezonu u preduzeću “Tisakoop” treba da bude u funkciji novi proizvodni pogon za preradu 1.000 tona meda, koji će se obezbeđivati dugoročnom saradnjom sa pčelarima.

“Holo kompani” iz Doroslova je podršku dobio kao integrator za saradnju sa farmerima koji se bave tovom svinja, a podršku je dobilo još nekoliko firmi i realizuju investicije značajne za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u još nekim oblastima.

Irena Nađ