banner-image

Pad potrošnje mesa u Švedskoj

Šveđani jedu manje mesa a kada ga jedu, biraju ono lokalno proizvedeno, pokazale su nove statistike. U poslednjih godinu dana u najvećoj meri je smanjenja potrošnja govedine, a gotovo neznatan rast  zabeležen je jedino kod jagnjetine.

Podaci Švedske uprave za poljoprivredu za 2017. pokazali su da je prosečna potrošnja mesa smanjena za 2,6% odnosno 2,2 kilograma, što je najveći pad na godišnjem nivou od 1990, od kada ta organizacija prati podatke.

Na duži rok gledano, potrošnja mesa u Švedskoj znatno je povećana između 1990. i 2017, za 41%.

Kada je reč o vrsti mesa, u 2017. je najviše pala potrošnja govedine, u proseku za 1,1 kilogram, na 24,5 kilograma po osobi, a slede svijentina, za 0,8 kilograma, na 32,7 , i  živinsko meso, za 0,4 kilograma na 23,2 kilograma.

Povećana je jedino potrošnja jagnjetine, istina skromno, za 100 grama po stanovniku, na 1,9 kilograma, preneo je portal local.se.

Švedska je u 2017. takođe izvezla više a uvezla manja mesa u odnosu na prethodnu godinu.

Uvoz govedine je pao za 4,9%, piletine za 0,6% a svinjetine za 6,9%, čime je nastavljen trend koji traje od 2014, kada su se javile priče o prevelikoj količini antibiotika u uvoznoj svinjetini.

„Poverenje u švedsko meso danas je na visokom nivou, iako ukupno gledano jedemo manje mesa. Postoji više objašnjenja za smanjenu potrošnju mesa a među njima su sve veći broj vegetarijanaca, debate oko promena klime, zdravstveni i etički aspekti“, navodi se u saopštenju Švedske uprave za poljoprivredu.

Izvor: EURACTIV.rs