banner-image

Ko ima više od 30 ovaca, njemu podsticaji

Prema Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla za 2018. godinu, povećan je donji limit broja grla stoke za koju poljoprivrednici imaju pravo na državne subvencije. Tako je minimalni broj grla krava i bikova ove godine povećan za trećinu, ovaca i ovnova čak tri puta.

Iako je bilo reči o tome da će u ovčarstvu doći do izmena i da će limit biti 20 grla, državni sekretar Senad Mahmutović rekao je da je prag za podsticaje 30 ovaca.

“Novina u ovoj godini odnosi se na podsticaje za stočare, prvenstveno na one koji se bave ovčarstvom i to one koji imaju više od 30 kvalitetnih priplodnih ovaca. Oni će moći da ostvare određene vredne podsticaje. Za ovu godinu bih najavio i značajnu kreditnu podršku, sa povoljnim kamatama ali mnogo budućih investicija” – rekao je Mahmutović za RTV Novi Pazar.

Po njegovim rečima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede počeće narednih dana da isplaćuje zaostale obaveze iz 2017.godine. Istakao je da je za podršku poljoprivrednicima ove godine resorno ministarstvo namenilo 800 miliona dinara za kreditnu podršku, 21 milijardu dinara za direktna plaćanja i 5.2 milijarde dinara za sufinansiranje investicija.

Mahmutović je pozvao sve poljoprivrednike da na vreme predaju zahteve za podsticajna sredstva u stočarstvu, jer stočari sa područja Sjenice, Tutina i Novog Pazara po tom osnovu ostvare blizu 650 miliona dinara.

Podsetimo, zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za kvalitetna priplodna grla podnosi se za svaku kalendarsku godinu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine – Upravi za agrarna plaćanja od 21. marta do 31. jula tekuće godine, i od 1. do 31. januara naredne godine – za grla uključena u proizvodnju do 31. decembra prethodne kalendarske godine.

(RTV Novi Pazar/Agrosmart)

{youtube}Fge_-TniL7M{/youtube}