banner-image

Rano upozorenje na poplave u slivu Save

Ambasador Sjedinjenih američkih država u Republici Srbiji, Kyle Scott, posetio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) povodom ceremonije uručenja donacije Sistema za unapređenje upozorenja na poplave u slivu reke Save, navodi se na sajtu RHMZ. 

Hidrološki projekat „Razvoj sistema prognoze i ranog upozoravanja na pojavu poplava u slivu reke Save” je u završnoj fazi. Vlada SAD odobrila je finansiranje informatičke opreme za završnu fazu projekta.

Računarski sistem za korisnike Projekta, u vrednosti od milion dolara, donirala je Evropska komanda SAD, u saradnji sa Inženjerskim korpusom vojske SAD. Ovaj projekat će nesumnjivo biti od velikog značaja u pogledu smanjenja negativnih posledica potencijalnih poplava u slivu reke Save za sve korisnike, članice Međunarodne komisije za sliv reke Save, kako iz Srbije tako i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Sistem će biti u funkciji do kraja 2018. godine i omogući će, pored ostalog, da RHMZ ima sve informacije i produkte nacionalnih hidrometeoroloških službi, članica Komisije, na zajedničkoj platformi u realnom vremenu.