banner-image

EU predviđa stabilnu sezonu i porast proizvodnje

Ukidanje sistema kvota uslovilo je rast proizvodnje šećera u EU i ovaj trend će se, kako navodi Evropska komisija u svom redovnom izveštaju, nastaviti i u 2018. godini.

U ovom izveštaju navodi se i da je došlo do oporavka proizvodnje  žitarica koja je sa 297 mt (milioni tona) u 2016. godini, prošle godine porasla na 307 mt. Porast proizvodnje u skladu je i sa svetskim trendom povećane potražnje za hranom, a sve to prate i odgovarajuće cene. U izveštaju se navodi i da zima nije naštetila usevima pa se očekuje da će ovogodišnja žetva biti stabilna i po količinama i po kvalitetu.

Očekivanja su da će proizvodnja uljarica ove godine porasti za 11 odsto u odnosu na petogodišnji prosek ili 35 mt. Pri tome najveće povećanje očekuje se u proizvodnji uljane repice gde se očekuje rast od 21 mt, odnosno porast za devet odsto u odnosu na prethodnu sezonu.

U prvoj godini bez kvota EU proizvodnja šećera dostigla je 21 mt što predstavlja povećanje od 23 odsto u odnosu na godinu pre toga. Očekuje se da će proizvodnja šećera u narednom periodu biti stabilna uprkos padu cena. EU šećer biče u velikoj meri namenjen izvozu sa akcentom na nova tržišta.

Očekuje se rast i u sektoru proizvodnje mleka. U EU je u 2017. godini proizvedeno 165,4 mt, a očekuje se da će u ovoj količina proizvedenog mleka biti 167,4 mt. Pretpostavlja se da će vremenski uslovi usporiti razvoj ovog tržišta na kojem se uprkos stabilnoj potražnji za mlečnim proizvodima ne isključuje da može doći do problema.

Kada je u pitanju sektor mesa, očekuje se pad proizvodnje junetine sa 8,1 mt u 2017. na 8,05 mt u ovoj godini. Očekuje se i stabilizacija izvoza mesa na visokom nivou nakon pet godina tokom kojih je neprestano rastao. Ne očekuju se nikakva bitna pomeranja kada je u pitanju proizvodnja ovčijeg mesa. Pretpostavlja se da će doći do izvesnog povećanja proizvodnje svinjetine kao i da će se oporaviti živinarski sektor od problema izazvanih ptičjim gripom.

Agrosmart