banner-image
banner-image

U Nuteli samo lešnici „Made in Italy“

Kompanija Ferero predstavila je svoj strateški plan da za proizvodnju čuvenog proizvoda nutela koristi samo lešnike proizvedene u Italiji. Ferero se, osim iz matične zemlje, trenutno lešnikom snabdeva iz Turske, Čilea i Južne Afrike.

Proizvođač čuvenog krema objavio je plan da do 2025. godine na 20.000 hektara podigne nove zasade lešnika, što je 30 odsto sadašnjih površina pod lešnikom u Italiji. 

Italija je drugi po veličini proizvođač lešnika sa tržišnim udelom od oko 12 odsto globalne proizvodnje i prati Tursku, sa kojom obuhvata 70 odsto ukupnog tržišta. Međutim, Italija ima veliki potencijal za razvoj zahvaljujući teritoriji koja je od severa na jug posebno pogodna za kultivaciju odličnih sorti lešnika.

Do danas u Italiji je više od 70.0000 hektara zemljišta koje se koristi za uzgoj lešnika, sa prosečnom proizvodnjom od oko 110.000 tona godišnje. 

Iako kompanija Ferero zadovoljava svoje potrebe za lešnicima sa proizvodnih površina lociranih u različitim delovima sveta, kroz italijanski projekat lešnika posebna pažnja će biti posvećena italijanskoj proizvodnji. 

Postavlja se pitanje da li bi ova najava mogla da utiče na proizvođače u Srbiji, koji su u kooperaciji sa Fererom podigli zasade lešnika, ali i na one koji su to učinili sami nadajući se i tom plasmanu. 

Prema nezvaničnim informacijama, plan Ferera je da ubuduće koristi lešnike isključivo sa svojih zasada, pa je moguće da bi oznaku „Made in Italy“ dobijali i lešnici koji su plod sa „italijanske zemlje“, ali koja se nalazi u inostranstvu. 

Italijanski Ferero kupio je pre tri godine imovinu poljoprivrednog preduzeća „Aleksa Šantić“ za 7,95 miliona evra, sa namerom da na 40 hektara zasade 700.000 sadnica leske. 

Kako je B92 pisao pre godinu, predstavnici italijanske kompanije Ferero su tada tražili još zemlje za zasade lešnika za potrebe svoje konditorske proizvodnje. 

Proizvodnja lešnika u poslednjih desetak godina u Srbiji dosta je napredovala, ali uzgajivači kažu da je i dalje tražnja veća od ponude a cene dobre i da je to biznis koji se i te kako isplati.

Izvor:B92