banner-image

Ivan Dilber osvojio 28. Svetsko prvenstvo u tucanju jajima

U Mokrinu na 28. Svetskom prvenstvu u tucanju vaskršnjim farbanim kokošijim jajima, pobedio je meštanin Ivan Dilber. On je prvu seniorsku titulu svetskog prvaka osvojio pobedivši dvostrukog šampiona Dušana Prodanova iz Mokrina.  

Dilber je izjavio da se za pobedu i osvajanje pehara spremao od početka januara, birajući među 25.000 jaja, a da je najtvrđe našao od kokoške iz svog dvorišta sredinom marta.

Ivan Dilber i Dušan Prodanov

 

– Odmah sam znao da je to najtvrđe, jer iza sebe već imam dosta iskustva u traženju najtvrđih jaja. Kada sam ovo kucnuo o zube, zvuk je bio prepoznatljivo ubedljiv, znao sam da ću pobediti. Pre takmičenja sam rekao drugarima da idem da se slikam sa peharom, jer sam bio siguran u pobedu – rekao je Dilber.  

Novi svetski prvak na takmičenjima u tucanju farbanim jajima učestvuje od malih nogu, pobeđivao je u juniorskoj konkurenciji, a u seniorskoj do sada je jednom bio drugi i dva puta treći.

– Ovog puta jednostavno sam znao da ću pobediti, jer do sada tvrđe jaje nisam pronašao. Jako mi je drago da sam pobedio, što je neopisiv osećaj, a drago mi je da svetska titula ostaje u Mokrinu – rekao je Dilber.

U završnici takmičenja, na putu do osvajanja prve seniorske titule Dilber je pored pobede u finalu protiv dvostrukog prvaka Dušana Prodanova, pre toga je u šesnaestini finala bio uspešniji od trostrukog prvaka Save Terzića Košničara, do sada najuspešnijeg učesnika prestižnog mokrinskog takmičenja. Terzić nije uspeo da odbrani lanjsku titulu, ali kaže da mu nije žao, jer na mlađima svet ostaje.  

Mokrinčani su se na dosadašnjim vaskršnjim nadmetanjima pokazali kao neprikosnoveni, jer su titule prvaka mahom ostajale u Mokrinu. Ovog puta pored Mokrinčana učestvovali su takmičari iz Novog Sada, Novog Miloševa, Kovina, Kikinde, Melenaca, Ugljevika, Bijeljine, Sremske Kamenice, Beograda, Valjeva i drugih mesta, pa i Mokrinčani koji žive u Švedskoj. U seniorskoj i juniorskoj konkurenciji učestvovalo je 120 takmičara.

U juniorskoj konkurenciji u finalnom okršaju dva dečaka iz Mokrina pobedio je Đorđe Golić, koji je bio uspešniji od Milana Zorića.

Takmičarska komisija sa predsednikom mr Živicom Terzićem, u kojoj su još bivši svetski šampioni Miodrag Prodanović Peka i Jefta Prodanov Bačika, vodila je računa o regularnosti takmičenja.

Kao što to pravila takmičenja nalažu i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji, pre nego što se proglasi šampion, pobedničko jaje se preseče nožem i da bi se otklonila svaka sumnja u regularnost, po pola jajeta pojedu šampion i neko od sudija. Jaja kojim se takmičari plasiraju u finalni deo nadmetanja članovi sudijskog žirija do početka finala čuvaju u sepcijalno napravljenom sefu, tako da nema mogućnosti za podvalu.

Irena Nađ