banner-image

Opština Alibunar brani seljacima da drže svinje i preti sudom

Prekršajni sud Pančevo, odeljenje u Alibunaru, počeo je da podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv građana alibunarske opštine zbog kršenja odluke o držanju domaćih životinja.

Prema informacijama Agrosmarta, prvi „poziv za okrivljenog“, kako se navodi u dopisu Prekršajnog suda, stigao je na adresu stanovnika Banatskog Karlovca. On se na sud poziva zbog toga što u svom ekonomskom dvorištu ima više od deset svinja i što nije postupio po rešenju „građevinsko-komunalnog“ inspektora koji mu je naložio da smanji broj grla.

I drugi stočari iz opštine Alibunar koji u svojim ekonomskim objektima imaju više od deset svinja, ovaca ili koza, pet krava ili 60 komada živine, mogu da očekuju inspektore i prekršajne prijave. Naime, po odluci alibunarske skupštine iz februara 2016. godine, u širem centru Alibunara, Banatskog Karlovca i Vladimirovca (u određenim ulicama) nije dozvoljeno držanje domaćih životinja, a u ostalim delovima opštine je ograničeno.

Zbog ovakve opštinske odluke negodovali su mnogi stočari jer je time ugroženo poslovanje i egzistencija njihovih domaćinstava, međutim, taj dokument je ostao na snazi. Nezadovoljni obrazloženjem predsednika opštine Predraga Belića koji je objašnjavo da to nije usmereno protiv njih već da ova lokalna samouprava vodi računa o EU standardima i zaštiti životne sredine, stočari su očekivali da će glas razuma u odborničkim klupama prevladati ali to se nije desilo. Naprotiv, sada su im za vratom kazne. 

Zbog čega jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji u kojoj se većina stanovnika bavi poljoprivredom, a mnogi žive i preživljavaju od stočarstva donosi ovakve rigorozne odluke nije jasno. Da apsurd bude veći, cela opština ima oko 18.000 stanovnika, Banatski Karlovac tek oko 5.000,  a drugih privrednih aktivnosti gotovo da nema.

Upućeni u prilike u ovoj opštini ukazuju na plan lokalne samouprave da donese takvu odluku kako bi stočari na licitacijama državnog poljoprivrednog zemljišta uzeli manje hektara, kako bi ih više ostalo za uzurpaciju.

Podsetimo, reč je o opštini u kojoj se već godinama unazad dešavaju malverzacije u izdavanju državnih njiva u zakup, a  krajem prošle godine predsednik Predrag Belić je privođen i zadržan je u pritvoru zbog sumnje da je omogućio mahinacije sa državnim poljoprivrednim zemljištem i u svoj džep stavio preko 247.295.928 dinara. Iz pritvora se vratio pravo u fotelju predsednika Alibunara.

Tu nije kraj problemima ovdašnjih stočara. Mnogi od njih će, naime, ostati bez podsticaja koje država daje za svinje, ovce, krave…, upravo zbog nelogičnih i iz neobjašnjivih razloga donetih propisa na lokalnom nivou.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede izmenilo je nedavno postojeće pravilnike kojima se regulišu uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla, kao i po košnici pčela. Prema izmenjenom pravilniku može da se ostvari pravo na podsticaje za najmanje tri kvalitetne priplodne krave, za najmanje 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, za najmanje deset kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva, a na pomoć države ne mogu da računaju ni stočari sa manje od deset kvalitetnih priplodnih krmača ili nerastova. 

To znači da mnogi poljoprivrednici u Alibunaru na te podsticaje ne mogu da računaju. Ako hoće da imaju više od deset svinja kazniće ih lokalna samouprava, a ako poslušaju opštinu i smanje broj grla, subvencije neće dobiti. Kako god, država ih diskriminiše u odnosu na stočare iz cele Srbije.

S. G.