banner-image

Danas je Dan zaštite prirode

U Srbiji se 11. aprila obeležava Dan zaštite prirode koji je ustanovljen 2009. godine sa ciljem da upozori najširu javnost na značaj očuvanja nacionalne prirodne baštine, a ove godine Zavod za zaštitu prirode Srbije zajedno sa drugim institucijama upriličio je proslavu  u Parku prirode „Šargan – Mokra Gora“.

Cilj je da se ovom prilikom okupe predstavnici državnih organa, stručnih ustanova, upravljača zaštićenih područja, nevladinih organizacija iz oblasti zaštite prirode, i predstavljanjem aktuelnih tema u oblasti zaštite prirode ukažu na naročito značajna pitanja u ovoj oblasti.

„Naš prioritet je povećanje procenta teritorije Srbije pod zaštitom, odnosno povećanje broja zaštićenih područja. Zaštita prirode potrebna je Srbiji možda više nego ikada. Nije u pitanju samo evropski i svetski standard kojeg je neophodno ostvariti ukoliko želimo da postanemo ravnopravni član međunarodne zajednice, to je ujedno i vitalni nacionalni interes“, rekao je Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije tim povodom.

U Srbiji je zaštićeno šest odsto teritorije, odnosno zaštićeno je 474 područja – pet nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 rezervata, 325 spomenika prirode i 39 područja od kulturnog i istorijskog značaja.

„Očekujemo da će, donošenjem rešenja o zaštiti područja na osnovu studija zaštite koje je izradio Zavod u protekloj godini biti znatno povećan procenat zaštićene teritorije Srbije, ali da će se jednako raditi i na unapređenju upravljanja područja koja već uživaju zaštitu. Razvijanje nacionalne ekološke mreže i uključivanje u evropsku ekološku mrežu Natura 2000 predstavljaju prioritet za zaštitu prirode Srbije u narednom periodu, i mi ćemo se tu naročito angažovati“ istakao je Dragišić.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, zaključio je i da je za zaštitu prirode jednako  značajno da svaki građanin naše zemlje bude svestan važnosti očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa Srbije, i svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom tome maksimalno doprinese.

(Agrosmart)