banner-image

Budućnost Srbije – integrisane dozvole za rad farmama

Švedska nastavlja sa podrškom sprovođenju Programa integrisanih IPPC dozvola, što podrazumeva da se na osnovu ispunjenih standarda koje važe za Evropsku uniju izdaje integrisana dozvola za rad farmama i industrijama u Srbiji i za izvoz njihovih proizvoda na tržište EU.

U Privrednoj komori Srbije predstavljen je projekat ”Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji”, nastavak projekta koji je Švedska već podržavala. Druga faza trajaće do 2020. godine, a ukupna vrednost obe faze iznosi 2,3 miliona evra. Sprovođenjem ove direktive, veoma značajanog dela pristupanju Poglavlju 27 o životnoj sredini, dolazi se do prvog nacrta pregovaračke pozicije Srbije u tom poglavlju.

“Švedska i Evropska unija spremne su da sa Srbijom dele breme u ispunjenju zahteva i implementaciji poglavlja 27, jer to nije samo breme, već je i potencijal. To je u evropskom interesu i otvoriće novu stranicu u razvoju srpske privrede. Uz ove investicije, srpska privreda će trošiti manje energije i hemikalija, razvijaće se i biće konkurentnija”, rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin.

Drugom fazom projekta obuhvaćena su 227 postrojenja, od kojih 93 farme i to se odnosi na ispunjenje standarda o sirovinskoj i energetskoj efikasnosti u cilju uštede i čuvanja životne sredine od zagađenja. Obuhvaćene su skoro sve industrijske grane, od hemijske, preko elektroprivrede, do naftne industrije, poljoprivrede i vodoprivrede. Cilj je i da se podigne svest o odgovornosti industrije o zagađenju životne sredine po principu „zagađivač plaća“ (Polluter Pay Principle),.

“Privreda je i najveći zagađivač životne sredine, ali i najveći investitor u životnu sredinu. Koristi ovog projekta su velike, jer domaća industrija i preduzeća moraju da se prilagode standardima koji su već na snazi u Evropskoj uniji, naročito u pregovaranju za poglavlje 27” rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

IPPC direktiva predstavlja ceo okvir mera koje država Srbija mora da sprovede  na nacionalnom i na lokalnom nivou, da bi mogla da obezbedi srpskim preduzećima i farmama mogućnost poslovanja i izvoza na tržište EU. To znači da se uvode stroži standardi u oblasti zaštite životne sredine, direktno se pozitivno utiče na javno zdravlje stanovništva u Srbiji, jer će biti daleko manjeg zagađenja voda, vazduha i tla.

Švedska je najveći donator Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, a ukupna podrška za razvojnu pomoć u 2018. godini iznosi oko 10 miliona evra. Tokom poslednje četiri godine Švedska je Srbiji isplatila ukupno 12 miliona evra za projekte u oblasti zaštite životne sredine, kako bi pomogla Srbiji da što ranije i što efikasnije ispuni uslove predviđenje članom 27 u Pregovaračkim poglavljima za članstvo u Evropskoj uniji.

Švedska je spremna da omogući velike investicije u ovu oblast što će dovesti do novih radnih mesta i do pozitivnog ekonomskog razvoja, a to podrazumeva da bi resorno ministarstvo u Vladi Srbije trebalo da poveća svoje administrativne i druge potrebne kapacitete.