banner-image

Ništa od navodnjavanja iz Abu Dabi fonda ove sezone

Usled suše prošle godine i posle pompeznih najava vlastodržaca o izgradnji sistema za navodnjavanje širom Srbije radovi su počeli avgusta 2017, ali ni osam meseci nakon toga ništa od predviđenog nije u potpunosti završeno.

Šta je konkretno izgrađeno od prošlog leta do danas nismo uspeli da saznamo iz Ministarstva poljoprivrede, jer smo i sada, kao i početkom novembra ostali bez odgovora na to pitanje.

Odgovor je, međutim, stigao iz Voda Vojvodine koje su zadužene za izgradnju sistema u pokrajini. Oni su, kako kažu, posle zimske pauze koja je počela u decembru, juče nastavili sa radovima na 11 sistema koji će, kada budu završeni, navodnjavati 37.000 hektara.

– Uslovi za nastavak radova na izgradnji sistema za navodnjavanje, koji su u decembru bili obustavljeni usled loših vremenskih prilika, stekli su se 10. aprila 2018. godine. Nakon zimskog perioda, sva gradilišta su ponovo aktivna – kažu za Danas u Vodama Vojvodine, napominjući da je prva faza radova koji se finansiraju iz fonda Abu Dabi vredna 1,5 milijardi dinara počela avgusta 2017.

Kako kažu u ovoj vojvođanskoj kompaniji, na dvonamenskom sistemu Međa završeno je 95 odsto planiranih radova, dok se radovi na tri preostala dvonamenska sistema Itebej, Jankov most I i II i Rečej nastavljaju po „predviđenoj dinamici i biće završeni u ugovorenom roku“. Na crpnoj stanici Kaloča zemljani i betonski radovi su u završnoj fazi, na Jegrički i Pesiru u završnoj fazi su zemljani radovi.

– Stvoreni su uslovi i za nastavak radova na izgradnji regionalnih podsistema za navodnjavanje. Na podsistemu Tisa – Palić završeni su pripremni i zemljani radovi. Datum nastavka radova na oblaganju prve deonice kanala regionalnog podsistema Kula – Mali Iđoš pomeren je za 15. avgust 2018, kako bi se omogućilo nesmetano navodnjavanje poljoprivrednih površina u periodu od aprila do avgusta – napominju u Vodama Vojvodine.

U Srbiji se trenutno navodnjava tek nešto više od 100.000 hektara, a planovi države, o kojima je prošlog leta govorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, jesu da „da povećamo kapacitete i da za ciklus od šest-sedam godina dođemo do 300.000, odnosno 400.000 hektara koji će biti pod sistemima za navodnjavanje, i to ne samo u Vojvodini“.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran za naš list kaže da su najave države bile da će do ovog leta biti nekih 150.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje.

– Videćemo da li će to biti tako, ali nije sve samo do navodnjavanja jer ono samo ne znači ništa ako se paralelno sa sistemima ne radi i na razvoju stočarske proizvodnje, pre svega govedarstva. Ako nema stajnjaka, navodnjavanjem samo ispirate zemlju, upropašćavate je – ističe Prostran.

Za razliku od prošle, ova godina, napominje, ne bi trebalo da bude sušna.

– Kiše je bilo dva do tri puta više nego prošle godine u ovo vreme, sada je bilo problema za sejanje pojedinih kultura zbog vlage, ali ništa nije ugroženo. Verujem da ove godine neće biti suše – ističe Prostran. On kaže da je nerealno očekivati da ćemo u Srbiji nekada imati milionske površine pod sistemima za navodnjavanje, jer je to, pre svega, skupo za održavanje.

– Sisteme je dobro imati, ali ih ne treba koristiti za sve. Zna se za šta se koriste, tamo gde postoji ekonomska opravdanost, u slučaju povrća i voća, ali ne i pšenice i kukuruza. Za nas bi uspeh bio kada bismo za jedno 20 godina došli do toga da umesto sadašnjih tri odsto pod sistemima za navodnjavanje imamo 20 odsto obradive površine – napominje Milan Prostran.

„Nema stajanja narednih 300 dana“

Sistemi za navodnjavanje finansiraju se iz fonda Abu Dabi, vrednog 100 miliona dolara, a trećina novca izdvojena je za prvu fazu koja je počela prošlog leta i koja je, kako je tada najavljeno iz Ministarstva, trebalo da traje između sedam i 12 meseci. Nedimović je tada između ostalog rekao i da „stajanja nema u narednih 300 dana dok ne otpočnemo novu fazu“.

U Kikindi se radilo i tokom zime

Na podsistemu Kikinda radovi nisu bili obustavljani tokom zime, ističu u Vodama Vojvodine, dok se oni na podsistemu Nova Crnja – Žitište nastavljaju „prema dostavljenom dinamičkom planu“. U toku je, kako kažu, i priprema tenderske dokumentacije za nastavak izgradnje podsistema Kula – Mali Iđoš, a početak radova na izgradnji pet kilometara kanalske mreže sa pratećim objektima planiran je sredinom ove godine.

(Danas)