banner-image

Izmenama Zakona pomiriti restituciju i zakup

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević posetio je, zajedno sa resornim ministrom  Branislavom Nedimovićem, opštinu Bečej,  gde je na sastanku sa predsednikom Opštine Draganom Tošićem bilo reči o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi, a  konstatovano je da ostvaren napredak u pogledu upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Nakon sastanka potekla je inicijativa o izradi izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji bi uvažio novonastalu situaciju na terenu.

Kako su Radojević i Nedimović istakli u Bečeju upravo postoji veliki broj zahteva za restitucijom, a sa druge strane postoji izuzetno veliki broj stočara koji po pravu prečeg ostvaruju pravo na zakup državnog zemljišta. Tako se dolazi u koliziju, gde je na jednoj strani proces restitucije, a s druge strane Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji opredeljuje hektare po osnovu uslovnog grla. Izmene i dopune aktuelnog zakona trebalo bi  da uvaže novonastalu situaciju.

“Unapređena je zemljišna politika, ali ono što je još neophodno jeste adekvatno odgovoriti na novonastale situacije u kontekstu restitucije po pitanju daljeg upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem”, izjavio je Vuk Radojević nakon sastanka i dodao da u potpunosti podržava izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu apsolutno je na liniji Ministarstva poljoprivrede, kada je reč o sprovođenju celokupne zemljišne politike“, naglasio je Radojević.

Nedavno je doneta Uredba o kriterijumima za utvrđivanje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta u postupku vraćanja oduzete imovine koja će se primenjivati od 21. aprila 2018. godine. Njome je detaljnije opisan postupak restitucije u komasiranim područjima i omogućeno je da se formira fond državnog poljoprivrednog zemljišta iz kojeg će se vraćati zemljište bivšim vlasnicima, te je na taj način omogućeno  da država efikasno upravlja poljoprivrednim zemljištem, koje neće biti vraćeno restitucijom i koje će moći da se daje u zakup i na duži niz godina stočarima, naročito proizvođačima mleka.

Na taj način će se omogućiti i racionalnije korišćenje poljoprivrednog zemljišta i očuvanja njegovog sastava, što do sada nije bio slučaj.

Agrosmart