banner-image

Zajednička poljoprivredna politika EU, velike koristi za Srbiju

Srbija, na putu evropskih integracija, mora da poboljša usklađenost domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede i bezbednosti hrane, jer će joj to, kada se priključi evropskoj zajednici doneti brojne koristi, od pristupa jedinstvenom tržištu do veće podrške poljoprivrednicima i ruralnim područjima, poručeno je sa današnjeg okruglog stola “Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije – koristi za Srbiju” u prostorijama Informacionog kutka EU u Novom Sadu – EU Info pointa.

Stoga je jedna od glavnih preporuka sa skupa koji su uz podršku EU Info pointa organizovali Vojvođanska inicijativa za EU, Zelena mreža Vojvodine i specijalizovani portal za poljoprivredu „Agrosmart“ da je neophodno kontinuirano informisanje stanovništva u selima Vojvodine o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (ZPP) i značaju za stanovnike ruralnih sredina.

Među preporukama koje će biti upućene nadležnim, stoji i jaka poruka institucijama da preduzmu sve da se proces EU integracija u ovoj oblasti ubrza i evropske direktive implementiraju, na dobrobit svih građana Srbije, ne samo poljoprivrednika i stanovnika ruralnih područja.

Poručeno je i da je važno da se nacionalni i regionalni razvojni programi za rešavanje posebnih potreba i izazova u ruralnim područjima, poput „Lider“ prsitupa, prilagode i približe evropskim pravilima.

Takođe, neophodna je tešnja intersektorsku saradnja između poljoprivrede i zaštite životne sredine, poručeno je sa okruglog stola kojem su prisustvovali predstavnici Autonomne Pokrajine Vojvodine, medija, udruženja građana, zadruga, klastera i biznisa.

Uz podsećanje na to da je Zajednička poljoprivredna politika EU jedna od najznačajnijih oblasti, kako u pogledu broja propisa koji regulišu ovu oblast, tako i u pogledu udela poljoprivrednog budžeta u ukupnom budžetu Evropske unije, na okruglom stolu postavljena su pitanja gde se očekuju promene u okviru reformisane ZPP.  

Kao problem, u prvom redu definisna je nedovoljna obaveštenost i zainteresovanost poljoprivrednika, stanovnika ruralnih područja i svih građana za pitanje ZPP, koja ima važno mesto u budžetu EU i sadrži četvrtinu svih pravnih tekovina Evrope. Za to je, ocenjeno je, odgovornost i na nadležnim koji nedovoljno informišu javnost o toku pregovora sa EU o ovim poglavljima, a pogotovo o benefitima koje će građani Srbije imati kada naša poljoprivreda postane deo Zajedničke poljoprivredne politike i o velikoj koristi koje već imamo.

 

 

Novosadska firma “Inosens” unapređuje ZPP

Na okruglom stolu „Zajednička poljoprivredna politika EU – koristi za Srbiju“ učestvovali su i predstavnici novosadskog „Inosensa“, koji je među firmama i agencijama iz Grčke, Španije, Litvanije, Velike Britanije i Belgije, uključenim u velikom projektu RECAP – Personalizovani javni servisi za podršku uvođenja CAP-a.

Reč je o projektu koji se sprovodi u okviru EU programa podrške e-upravi do oktobra 2018. U njegovu realizaciju uključeno je dvanaest partnera iz šest zemalja. Srbija jedina nije članica EU, ali tim „Inosensa“ zasluženo je dobio važnu poziciju i ulogu među najboljim evropskim timovima koji nastoje da unaprede funkcionisanje CAP-a, odnosno poljoprivrede cele Evropske unije.

Osnovna ideja na kojoj se zasniva RECAP jeste da razvoj novih tehnologija, mahom baziranih na sistemima daljinskog upravljanja, može da unese brojne pogodnosti u poljoprivredni sektor, a naročito u kada je u pitanju sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike EU.

S. Kuprešanin