banner-image

VOICE: Vlasnik firme podneo ostavku nakon poziva novinara

VOICE je kontaktirao direktora Eko vet plusa Todora Šimpragu na službeni telefon lokalne samouprave Srbobran, kako bi mu postavio pitanja u vezi sa promenama u vlasničkoj strukturi firme.

Nakon što je lično potvrdio da je na telefonskoj vezi, na direktno pitanje: “Kako ste postali vlasnik Eko-vet plusa?”, Šimpraga je, pre nego što će spustiti slušalicu, odgovorio: “Šimpraga nije u opštini”. Na ponovni telefonski poziv, sekretarica je rekla da je član veća zadužen za sport i omladinu “otišao, izleteo iz opštine”. Nepunih sat vremena nakon što je VOICE pozvao opštinu Srbobran, lokalni portal Srbobran.net je preneo nezvaničnu informaciju da je Šimpraga podneo ostavku.

Ostavku je potvrdio i sam Šimpraga, uz obrazloženje da je “odluka da se povuče sa funkcije lični čin i posledica želje da se više posveti porodici i poslu koji inače radi”. Šimpraga nije precizirao koji to posao “inače radi”, ali je naglasio “ne želi da sutra neko kaže da je u sukobu interesa”, pošto se angažovao u rukovodstvu lokalnog fudbalskog kluba.

Šimpraga je na čelu “Eko vet plusa” zamenio Branislava Radišića, o čijim vezama sa Srpskom naprednom strankom je VOICE ranije pisao, a novi vlasnik i direktor “Eko-vet plusa” je “još očigledniji partijski eksponent”, piše VOICE (www.voice.org.rs).

“Eko vet plus” je za manje od šest meseci od osnivanja dobilo poslove spaljivanja životinjskog otpada u gotovo 20 opština u Vojvodini. Šimpraga je, prema javno dostupnim podacima, za manje od mesec dana otkako je 20. marta postao vlasnik preduzeća za upravljanje životinjskim otpadom, preko javnih nabavki sklopio ugovore sa tri lokalne samouprave ukupne vrednosti preko 34 miliona dinara sa PDV-om.

Tako je 17. aprila sklopio ugovor i sa Opštinom Srbobran, iako je bio na funkciji člana Opštinskog veća. Vrednost ovog ugovora iznosi gotovo 10 miliona dinara sa PDV-om, navodi VOICE.

O Todoru Šimpragi mediji su pisali pre godinu dana, kada ga je partijski kolega Đorđe Grujić optužio da je predvodio grupu “batinaša” koja ga je pretukla dok je raznosio letke sa pozivom građanima da ne glasaju za Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Iako je Grujića nakon incidenta podržala opozicija, incident koji se dogodio bio je zapravo sukob unutar srbobranskog odbora SNS-a, čiji su i Grujić i Šimpraga članovi. U podeli letaka ga je presreo Šimpraga “i još trojica”, potvrdio je Grujić mesec dana nakon incidenta, navodeći da ga je Šimpraga “iz zaleta udario nogom u grudi”, a potom je tučen šipkama i šutiran. “Niko iz stranke nije zvao da pita kako mi je”, požalio se tada Grujić novinaru.

Pola godine kasnije, u oktobru 2017. godine, na obeležavanju slave SNS-a u Srbobranu, Đorđe Grujić se slikao sa Todorom Šimpragom i koordinatorom SNS-a Srđanom Kruževićem.

Ranka Ivanoska (VOICE)