banner-image

Poljska farmerima dala 35 milijardi, rada da nas uči kako

Zamenik državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske Ričard Zarudski naglasio je danas na konferenciji „Inovacije za ruralni razvoj Srbije“ da je Poljska aktivna u procesu proširenja EU kao i da snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana deleći svoja iskustva i dobru praksu iz perioda pristupanja.

Ričard Zarudski: Spremni smo da pružimo veliku podršku Srbiji

„Poljski poljoprivredni resor i podređene jedinice podržavaju spremnost za nastavak stručne saradnje sa Srbijom, naročito u oblasti pružanja stručne podrške u vezi sa prilagođavanjem srpske poljoprivrede evropskim zahtevima. Spremni smo da pružimo podršku u oblastima i obliku koji bi za srpsku stranu bili najkorisniji i najinteresantniji“, rekao je Zarudski tokom uvodnog izlaganja.

On je pozvao Srbiju da iskoristi instrumente za pretpristupnu pomoć EU, pre svega IPA (Instrument of Pre-accession Assistance) i TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange of the European Commission), gde u slučaju TAIEX-a imamo mogućnost biranja konkretnih partnera u projektu, dok su poljski eksperti takođe spremni da nam pomognu u procesu pripreme rezimea za projekte.

„Poljski poljoprivrednici bili su najskeptičnije raspoložena društvena grupa prema evropskim integracijama. Trenutno,  bilans od 14 godina članstva pokazuje da su poljoprivreda i prerada hrane najvažniji korisnici pomoći u okviru evropskih integracija. S obzirom na neophodnost prilagođavanja zahtevima jedinstvenog tržišta, a zahvaljujući evropskim fondovima, ovi sektori prošli su kroz jedinstven proces modernizacije“, kazao je Zarudski i dodao da je zahvaljujući tome Poljska trenutno značajan proizvođač hrane koja se izvozi u ceo svet.

Konferenciju „Inovacije za ruralni razvoj Srbije“, koja se sprovodi u okviru projekta „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“, organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština. Projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a implementira ga konzorcijum koji predvodi NIRAS.

Dve osnovne teme,  a na osnovu iskustva Poljske u razvoju ruralnih sredina i korišćenju fondova EU, bile su mobilizaciji ruralnih zajednica u Srbiji kroz ruralna partnerstva, te skraćivanje lanaca vrednosti kao šanse za revitalizaciju ruralne ekonomije Srbije – kratki lanci ishrane, tj. način kako da se poljoprivredni proizvođač usmeri da skrati put od proizvodnje do krajnjeg korisnika.

Tokom uvodnog izlaganja na konferenciji, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Senad Mahmutović izjavio je da je Poljska primer zemlje koja je na najbolji način uspela da u pretpristupnom periodu iskoristi sredstva Evropske unije, kao i u godinama članstva za unapređenje i modernizaciju svoje poljoprivrede. Mahmutović je naveo podatke koji govore da je Poljska, za 14 godina članstva uspela da u ruke farmera plasira preko 35 milijardi evra.

„Iskustvo i znanje koje je Poljska imala na putu do punopravnog članstva u EU od velikog su značaja i izuzetno cenjeni među svim zemljama kandidatima. Republika Srbija je takođe prepoznala značaj takvog iskustva i znanja i kroz saradnju koju smo uspostavili želimo da kroz taj transfer znanja ojačamo kapacitet institucija i organizacija u Republici Srbiji koje se bave pitanjem poljoprivrede i ruralnog razvoja“, zaključio je Mahmutović.

Otvaranju konferencije su pored zvaničnika Ministarstva Republike Srbije Senada Mahmutovića i Republike Poljske Ričarda Zarudskog prisustvovali i predstavnik Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Petar Vasilev, zamenik generalnog sekretara za zastupanje, Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk i vođa tima pomenutog projekta Džon Galager.

(Agrosmart)