banner-image

Svet traži kvalitetna regionalna vina

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević učestvovao je na panel diskusiji ” Identitet vinske regije “u okviru prvog Novosadskog salona vina održanog u Hotelu „Park“ u Novom Sadu .

Tom prilikom izrazio je zadovoljstvo što se takva vinska manifestacija sa međunarodnim učešćem po prvi put održava u Novom Sadu i ima za cilj promociju vinogradarstva i vinarstva koje postaje sve značajniji agrarni sektor u Srbiji .Podsetio je na to da se poslednjih godina kod nas beleži trend povećanja zasada pod vinovom lozom, kao i broj proizvođača koji investiraju u preradne kapacitete i podižu porodične vinarije po ugledu na zemlje sa razvijenim vinskim regijama.

Ova vinska manifestacija okupila je 90 vinarija iz celog sveta, i to je bila jedinstvena prilika za sve učesnike da se upoznaju sa proizvodnjom grožđa i preradom vina u različitim vinskim regijama,sa specifičnim vinskim teroarima, sa novim tehnologijama u proizvodnji vina, značajem razvoja i daljeg uspostavljanja i širenja vinske kulture. Tako|e u da saznaju šta sve treba uraditi u nacionalnim okvirima da bis se unapredio vinski sektor i doprinlo većoj prepoznatljivosti visokokvalitetnih vina na svetskim vinskim mapama.

Pokrajinski sekretar izrazio je uverenje da će stručna predavanja eksperata u vinskom sektoru iz Mađarske, Makedonije, Portugala i naše zemlje, priznatih vinskih autoriteta u značajnoj meri doprineti tome da se bolje sagleda stanje na svetskoj vinskoj sceni i predlože konkretna rešenja za bolje iskorišćavanje nacionalnih potencijala u vinskom sektoru država učesnika prvog Novosadskog salona vina.

U okviru panel diskusije “Identitet vinske regije“ Vuk Radojević govorio je o aktuelnim agrarnim merama Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo namenjenim unapređenju vinogradarstva i vinarstva na teritoriji AP Vojvodine.

“Smatram da Pokrajinska vlada treba da podrži ovaj segment poljoprivredne proizvodnje, i mi to činimo od prošle godine i uveren sam da ćemo u narednom periodu u komunikaciji sa vinarima ali i sa udruženjima vinara, zajedno doprineti da se još više udružuju, štite geografsko poreklo i na taj način pozicionirali na svetskoj mapi vina ,“ rekao je Radojević.

Dodao je i da je Pokrajinska vlada je prošle godine iz budzetskih rezervi obezbedila sredstva u iznosu oko 17 miliona dinara za laboratoriju za ispitivanje kvaliteta vina, čije će analize raditi novosadski Poljoprivredni fakultet.