banner-image

Međunarodni poljoprivredni sajam od 15. do 25. maja

Organizatori su ocenili da je ovaj sajam „ogledalo agrara“, te da će doneti presek najaktuelnijih tema, trendova, proizvoda i usluga, važnih kako za nacionalno tržište, tako i za širi Region. Sajam će ove godine biti mesto povezivanja privrede Srbije i zemalja iz regiona sa državama iz celog sveta, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Ovogodišnji sajam je 85. put da se ova manifestacija održava u Novom Sadu, a cilj mu je unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke, kao i promocija inovacija, iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi. „Majski sajam u Novom Sadu je najveći, a zbog svega što predstavlja i najznačajniji agrobiznis događaj u centralnoj i jugoistočnoj Evropi„, poručeno je sa konferencije.

Organizatori su najavili da će ove godine Izložba poljoprivredne mehanizacije činiti trećinu izlagačkog prostora, te da će Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije na Sajmu nastupiti sa 20 članica. 

Poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz Austrije, Češke, Indije, Italije, Nemačke, Turske, Rumunije, Slovenije i Ukrajine.

Medju izlagačima će ove godine biti i Unija proizvodjača poljoprivredne mehanizacije Italije, kao i mnogobrojne domaće i strane firme iz oblasti agrara. Očekuje se da će najskuplji eksponat biti „Holmer“ T4-40, samohodna vadilica sećerne repe, koju će izložiti Almex, a cena tog kombajna je oko 600.000 evra. Najskuplji medju traktorima biće guseničar „John Deere 8345 RT“, posetioci će imati priliku da ga vide na štandu firme KITE DOO, a zainteresovani i da kupe za 300.000 evra, najavili su organizatori. 

Za Posetioce koji planiraju da kupe mehanizaciju na Poljoprivrednom sajmu, pripremljeni su popusti i povoljniji uslove kupovine, a prema najavama, najveća sniženja biće obezbedjena na štandu „FPM Agromehanike“, gde će traktori, mašine i rezervni delovi moći da se kupe po cenama nižim i do 30 odsto. I ostale članice Udruženja će podržati poljoprivredne proizvođače popustima, povoljnim kreditima i raznim akcijama. Izlagači će uglavnom odobravati sniženja od tri do deset odsto, a kako je rečeno, biće i onih „koji će ponuditi za nijansu drugačije uslove“.

Na štandu firme Agrimatco, uz popuste od 5 do 7 odsto, biće odobravana i dodatna sniženja povodom 20 godina postojanja te firme. Agroglobe je za kupce pripremio specijalne uslove finansiranja, traktora i kombajna, kreditiranjem kod banaka, kao i pogodnosti plaćanja kombajna u robi. Uz to, najprodavaniji model trakora „New Holland T6050“ biće ponuđen po akcijskoj ceni. Kako najavljuju iz Agrotech-a, „Arma Trac“ traktori će biti dostupni po akcijskim cenama koje podrazumevaju popust i do 3.000 evra na pojedinačne modele. Iz firme Titan Machinery najavljuju promotivne cene traktora i mehanizacije za koje Srbija dodeljuje podsticaje, kao i odlične uslove finansiranja uz subvencionisanu kamatu. 

Kako je najavljeno, u godini u kojoj Novosadski sajam obeležava 95 godina postojanja, za posetioce  85. medjunarodnog poljoprivrednog sajma biće organozovana i poklon-igra u kojoj će moći da osvoje dva traktora i roto frezu, koje je pripremio dugogodišnji darodavac „Agropanonka“. „Agropanonka“ je pripremila traktor „Belarus 622“ i roto frezu „Hisarlar“, a povodom obeležava 100 godina proizvodnje „John Deere“ traktora, zastupnik tog brenda u Srbiji, KITE DOO pokloniće traktor „John Deere 5045 D“.

Ulaznice za Poljoprivredni sajam koštaju 600 dinara, a djaci i studenti u organizovanim grupama, kao i penzioneri i deca do 12 godina, ulaznicu plaćaju 200 dinara.

(Agrosmart)