banner-image

Vojvođanski vinari posetili Sajam vina u Veroni

Sajam je održan 52. put, a učetsvovalo je 4.380 izlagača iz 36 zemalja. Kako su naveli orgaizatori, u pitanju je poseta veća za 130 izlagača u odnosu na prethodnu godinu, a osim izlagača, sajam i ponudu videlo je oko 128.000 posetilaca iz 143 zemlje.

Viša samostalna saradnica u Udruženju usluga PKV Dragica Samardžić izjavila je tokom posete da je sajam potvrdio „predanost poslovanju i promociji sveta vina“, a prema njenim rečima, učešće ne njemu je značajno sa aspekta prisustva profesionalaca i ostvarenih bilateralnih razgovora na međunarodnom nivou, sa odabranim i akreditovanim kupcima koji dolaze iz celog sveta. 

„Naši vinari su imali priliku da se upoznaju sa načinom predstavljanja drugih zemalja, kao i da degustiraju vina kako bi uporedili kvalitet svojih sa vinima iz celog sveta. Mišljenja smo da Srbija i Vojvodina imaju potencijal u smislu kvaliteta vina i količine za predstavljanje na ovom značajnom sajmu vina u Evropi„, istakla je Samardžić i dodala da je ovom studijskom posetom, PKV nastavila svoje aktivnosti povezivanja privrednih subjekata u regionu.

Delegacije Vojvodine posetila je i Vinogradarsku zadrugu u Goriškim Brdima, koja je osnovana 1957. godine i do danas je 100 odsto u vlasništvu goriških vinogradara, gde 400 porodičnih vinogradara obrađuje oko 1.000 hektara vinograda. Kako je navedeno, oni godišnje zajedno proizvedu oko 6-8 miliona litara vina, a sa zalihama u podrumima skladište oko 17 miliona litara vina, koje prodaju više od 40 odsto proizvedenog vina na tržištima Amerike, Kanade, Japana, Kine i Evropske unije.

„Posetom ovoj zadruzi naši vinogradari i vinari imali su priliku da se upoznaju sa svim benefitima koje udruživanje donosi svim zadrugarima. Pored toga, veoma je značajno da članovi zadruge mogu da budu svi proizvođači grožđa bez obzira na površine vinograda što može biti dobar primer za naše neregistrovane male proizvođače koji su prisutni u velikom broju„, rekla je Samardžić.

Vinogradari iz Vojvodine su posetilu i porodičnu turističku farmu „Arkade“ u selu Črniče, gde su se upoznali sa ponudom ove farme koja kroz svoj turistički proizvod plasira sopstvenu proizvodnju i preradu domaćih proizvoda od mesa, voća i povrća, kao i vino proizvedeno u sopstvenim vinogradima. Imanje se prostire na površini od 40 hektara, a porodica Cigoj svoj brend gradi na proizvodnji domaćih proizvoda koje plasira u sopstvenom restoranu. Gostima je na raspolaganju i smeštaj u sobama i apartmanima.

„Ovo je bio primer dobre prakse kako se kroz turističku uslugu mogu plasirati domaći proizvodi vrhunskog kvaliteta“, rekla je Samardžić.

(Agrosmart)