banner-image

Za poljoprivredu 145 miliona od pokrajine

Ukupna vrednost investicije u poljoprivrednu proizvodnju u Vojvodini biće 282 milion dinara, a Pokrajinska vlada u njoj učestvuje sa 51 odsto bespovratnih sredstava, navedeno je nakon dodele ugovora.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je na dodeli da je najznačajniji od četiri konkursa onaj za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, za čega je odobreno oko 86 miliona dinara.

„Ukupna vrednost ove investicije je 187 miliona dinara. Na ovaj način, obezbedićemo navodnjavanje na novih 710 hektara obradivih površina širom Vojvodine„, rekao je Radojević.

U okviru konkursa za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voća, vinove loze i uzgajanja hmelja dodeljeno je 35 ugovora, a vrednost ove investicije je 76 miliona dinara, u kojoj Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu učestvuje sa blizu 46 miliona dinara.

U okviru konkursa za proizvodnju u zaštićenom prostoru dodeljeno je deset ugovora, od čega je Sekretarijat obezbedio osam miliona dinara, a ukupna vrednost investicije je 11,5 miliona dinara. Uz pomoć ovih sredstava biće realizovano oko 16.000 kvadratnih metara novih plastenika.

Na konkursu za opremanje stočarskih farmi odobreno je sedam ugovora, ukupna vrednost investicije je osam miliona dinara, a učešće Sekretarijata 5,5 miliona dinara.

Radojević je uputio poziv poljoprivrednicima da konkurišu za neophodna sredstva kod resornog sekretarijata, i najavio će već naredne nedelje biti raspisan konkurs za mlade poljoprivrednike ruralnim sredinama.

On je podsetio da su Pokrajina i Republika zajedno, ovu meru prvi put sprovele prošle godine, i kako očekuje da će interesovanje mladih poljoprivrednika biti značajno za startap program, kojim je u 2018. predviđeno dvostruko više sredstava. Reč je o meri koja treba da doprinese razvoju sela i omogući mladim ljudima da ostanu u njima i bave se poljoprivredom.

(Agrosmart)