banner-image

Industrija mesa "Srem Šid" počinje sa radom

Industrija mesa „Srem Šid“, koja je od 2001. godine bila u stečaju, prešla zvanično u vlasništvo konzorcijuma „Agropapuk“ i „Đurđević“. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je prisustvovao potpisivanju kupoprodajnog ugovora, istakao je da će Industrija mesa „Srem Šid“ obrađivati do 400 grla goveda dnevno i izvoziti u Tursku, što je predviđeno sporazumom Srbije sa tom zemljom.Ministar je, govoreći o značaju prodaje te industrije mesa za sve građane Šida, naveo da dve kompanije već decenijama dominiraju našim prostorima i kompenzuju sve probleme sa mesnom industrijom.

On je ukazao na važnost bescarinskog sporazuma o izvozu sa Turskom, koji omogućava izvoz do 5.000 tona za ovu industriju, i poručio da će prilikom posete Turskoj, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nastojati da se kvote udvostruče i izvoz uveća.

Nedimović je naglasio da je sporazum sa Turskom pokazao da je tržište to koje sve opredeljuje, jer da nema bescarinskog izvoza domaćeg mesa Turci se verovatno ne bi opredelili za „Srem Šid“. Takođe, ministar je ukazao na to i da ta industrija ima veće rashladne kapacitete od svih klanica na ovim prostorima.