banner-image

Poljoprivrednik u sukobu interesa sa lokalnim naprednjacima

„Deca moje sestre i moje ćerke su sama izrazila želju da se brinu o kokoškama, sakupljaju jaja i da za to dobijaju džeparac. Mi smo ih podržali, smatrajući da time razvijaju radne navike. To su rekli i nastavnici u školi, utvrdili su i zaposleni u Centru. Jedini razlog zbog kojeg je prijava podneta je očigledno zastrašivanje“, rekao je Kutlešić za Danas. On smatra da iza svega stoji lokalni ogranak Srpske napredne stranke (SNS), kojima se godinama zamera svojim opozicionim delovanjem, iako nije član nijedne partije.

Svoje političke stavove iznosi na društvenim mrežama, a kako je kazao, ništa ne izmišlja, već samo analizira vesti sa sajta opštine Alibunar. Anonimna krivična prijava je, dodao je, samo kulminacija dugogodišnje netropeljivosti koju prema njemu gaji predsednik opštine Predrag Belić.

„Opština je za rekonstrukciju rasvete platila 120 miliona dinara. Video sam šta su sve nabavili i uradili, i izračunao da sve to maksimalno može da košta 20 miliona dinara, a ne šest puta više, koliko su oni izdvojili. Zatim, na sajtu opštine je pisalo da je za rekonstrukciju dva doma kulture plaćeno 100.000 evra, a okrečeno je nekoliko prostorija. Turistička organizacija Alibunara je dobila 15 miliona dinara za promociju opštine, a nije uradila ništa“, naveo je Kutlešić samo neke od vesti koje je analizirao na društvenim mrežama, a zbog kojih je lokalnim naprednjacima postao „trn u oku“. U sukobu su, dodao je on, otkad je SNS na vlasti u opštini.

„Pre tri godine su pošto poto hteli da mi zatvore farmu svinja. Belić je poslao inspektore koji su utvrdili da objekat u kojem se svinje nalaze nema upotrebnu dozvolu. Inače, na 18.000 stanovnika Alibunara ide 26.000 nelegalno izgrađenih objekata, ali eto, njima je smetao moj svinjac. Došli su inspektori, policija, predstavnici opštine i zapečatili ga“, ispričao je Kutlešić. Posao su toliko dobro obavili da on nije mogao da uđe da nahrani i napoji 33 krmače. Posle određenog vremena, svinje su razvalile vrata, a Kutlešić je protiv njih podneo prijavu.

„Tužio sam sopštvene krmače, jer su razvalile vrata koje je opština zapečatila. Opština je, zbog toga što je objekat otpečaćen podnela prijavu protiv NN lica“, naveo je Kutlešić jedan od sukoba sa nadležnima. Protiv Belića je podneo nekoliko krivičnih prijava, navodeći da je on „osvedočeni kriminalac“ hapšen u akciji Sablja, a nedavno je bio u pritvoru zbog navosdnih mahinacija sa izdavanjem državnog zemljišta u zakup. Odmah nakon izlaska iz pritvora seo je ponovo u predsedničku fotelju.

Sa druge strane, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić tvrdi za Danas da je u ovom odnosu on ugrožena strana, da Kutlešić proganja njega i njegovu porodicu.

„On je propali poljoprivrednik, koji je u prošlim režimima navikao da radi kako hoće. Mi tražimo da se poštuje zakon i to njemu smeta. Nije problem samo što je objekat bio bez upotrebne dozvole, već je u naseljenom mestu i komšije su se žalile na smrad. Sa ostalim poljoprivrednicima u opštini imamo izvanrednu saradnju i oni su zadovoljni našim radom“, istakao je Belić. Tvrdi da su svi navodi koje je Kutlešić izneo lažni. Na naše podsećanje o pritvoru, kaže da je to tačno, ali da će dokazati da je nevin.

„Bio sam u pritvoru 38 dana, ali ću dokazati da nije bilo mahinacija sa novcem niti zloupotrebe položaja“, dodao je Belić.

Belić i Kutlešić su jedan protiv drugog podneli veliki broj tužbi i krivičnih prijava, a prema Belićevim rečima, „samo tužilaštvo zna tačan broj koliko“. Kutlešić je rekao da ga poseta radnika Centra za socijalni rad nije uplašila, iako je to najverovatnije bila namera lokalnih naprednjaka, kao i da će i dalje nastaviti da otkriva pronevere novca u opštini Alibunar.

K. Živanović (Danas)

Iz pritvora u predsedničku fotelju

Predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, funkcioner SNS, uhapšen je 18. decembra 2017. godine, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i prema navodima MUP-a oštetio budžet Srbije, Vojvodine i lokalne samouprave za 247.295.928 dinara. U pritvoru je proveo 38 dana, a potom se vratio u predsedničku fotelju. Istražni postupak je još uvek u toku.