banner-image

Zbog zaraze u SAD iz prodaje povučeno 260 miliona jaja

Poizvođač jaja Rose Acre Farms iz Severne Karoline, SAD, povukao je iz prodaje preko 260 miliona jaja zbog pojave bakterije Salmonella Braenderup, objavila je agencija FDA 13. aprila. Jaja ovog proizvođača su distribuirana u više američkih saveznih država kroz lanac maloprodaje i kroz restorane. U momentu povlačenja jaja sa tržišta prijavljena su 22 slučaja obolelih.

Salmonella Braenderup je bakterija koja može prouzrokovati značajne zdravstvene probleme, a kod osetljivijih kategorija kao što su deca, starije ili bolesne osobe, može da dovede i do smrti. Zdrave osobe koje se inficiraju ovom vrstom salmonele imaju simptome kao što su temperatura, bolovi u stomaku, proliv, mučnina i povraćanje.

Kada su se pojavili slučajevi obolelih ljudi, pojačanom inspekcijom utvrđeno je da jaja verovatno potiču sa farme Hyde County koja ima 3 miliona nosilja i proizvodi 2,3 milona jaja dnevno. Uprkos veoma strogim merama bisigurnosti i svakodnevnoj inspekciji, izgleda da je došlo do proboja infekcije i proizvođač je rešio da povuče isporučena jaja iz prodaje.  Takođe, u sredstvima javnog informisanja objavljen je poziv građanima koji su kupili jaja da ih vrate na mesto kupovine uz povraćaj novca.

Iako vesti o tome da su jaja uzrok oboljenja kod ljudi nikada nisu dobre, ovakvi primeri pokazuju koliko je bitna hitna reakcija i vlasti i proizvođača kako problem ne bi eskalirao. Veoma je važna sledivost prilikom kupovine jaja, jer jedino ona može da omogući hitnu reakciju kada se problem pojavi.

Izvor:Zivinarstvo.com