banner-image

Oprezno sa vatrom tokom praznika

Da bi se sprečilo izbijanje šumskih požara tokom praznika, koje mnogi građani provode u prirodi, Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je na građane da ne pale vatru na mestima koja nisu za to predviđena i obezbeđena, niti da nekontrolisano pale vatru pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

„Takođe, apelujemo na građane da ukoliko uoče požar, odmah obaveste MUP – Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da je, odredbama člana 47. Zakona o šumama, zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo. 

Takođe, odredbom člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu.

Uprava za šume će, imajući u vidu navedeno, preko Republičke šumarske i lovne inspekcije u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu navedenih odredbi, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede napominje da očekuje podršku i pomoć nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta kao i udruženja građana ljubitelja i zaštitnika prirode, da u ovoj akciji podrže apel i uključe se u zaštitu šuma od požara.

Izvor:RTS