banner-image

Španski lideri na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Iz Ambasade Šapnije i ICEX-a su pred sam Sajam poručili da je sektor poljoprivredne tehnologije jedan od njihovih prioriteta u Srbiji, imajući u vidu da će poljoprivreda i stočarstvo u narednim godinama nastaviti sa procesom modernizacije kako bi povećali svoje prisustvo na stranim tržištima.

„Smatramo da baš u tom smislu Španija može da ponudi svoja tehnološka dostignuća, zasnovana na sopstvenom iskustvu i potrebama koje su se javljale u gajenju voća, povrća, grožđa, maslina, gde je Španija jedan od vodećih proizvođača, kao i u različitim podsektorima u stočarstvu, kao što su uzgoj svinja i goveda. Takođe, Španija može da ponudi inovativna rešenja, usmerena ka prevazilaženju klimatskih i geografskih poteškoća, posebno u vezi sa upravljanjem vodama“, poručili su iz ambasade i ICEX-a.

Trgovinsko-ekonomsko odeljenje ambasade će u narednom periodu nastaviti da informiše španske kompanije o mogućnostima poslovanja u Srbiji, u sektorima kao što su saobraćajna infrastruktura, upravljanje otpadom i vodama, energetika, automobilska industrija, moda, prehrambeni sektor… Trgovinsko-ekonomsko odeljenje u saradnji sa ICEX planira da organizuje Poslovni forum Španija-Srbija, koji će biti održan od 22. do 24. oktobra u Beogradu, a gde se može očekivati veću poseta španskih kompanija. 

Do tada će se na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstaviti kompanije poput Agrator, Caudal, Invernaderos Ima, RKD Irigation, Tradecorp, Jympa. Njihov nastup će podrazumevati predstavljanje inovacija u najvažnijim aspektima za poljoprivrednu proizvodnju kao što su plastenici, proizvodnja raznih vrsta creva i cevi za navodnjavanje, kao i mašina za navodnjavanje, proizvodnja đubriva i proizvoda za ishranu biljaka i mašine za pripremu zemljišta.

Iz ovih institucija poručuju i da je ekonomska saradnja Srbije i Španije u konstantnom usponu poslednjih godina, iako i dalje postoji puno prostora za dodatni rast i unapređenje ekonomskih odnosa. 

Trgovinska razmena između dve zemlje je 2017. godine iznosila 411,2 miliona evra što je sedam odsto više nego prethodne godine. Iako su izvoz i uvoz tradicionalno uravnoteženi, 2017. je španski izvoz u Srbiju bio nešto veći (246,7 miliona evra). 
 
ICEX je javna organizacija koja promoviše saradnju španskih kompanija sa međunarodnim partnerima. ICEX nudi savetovanje o prikupljanju sredstava za kupovinu španske opreme i usluga, i poseduje opširan katalog usluga namenjenih zainteresovanima za moguću saradnju sa španskim kompanijama.

(Agrosmart)