banner-image

Organski proizvođači iz Srbije i Hrvatske znanja stiču i u Beču

Studijsko putovanje organizovao je Centar za organsku proizvodnju Selenča, zajedno sa Gradom Valpovom u Hrvatskoj, organizacijom Tera Tehnopolis iz Osijeka i organizacijom Teras iz Subotice, partnerima na projektu „Organik bridž“.

Planiran je obilazak poljoprivrednih gazdinstava, ali i marketa organskih proizvoda, kako bi proizvođači iz Srbije i Hrvatske stekli uvid i u najnovije trendove kada je o proizvodnji ove hrane reč, ali i o funkcionisanju tržišta i najboljim rešenjima za plasman onoga što uzgajaju u svojim baštama i štalama.

Predviđena je, između ostalog, poseta mestu Glizendorf, poljoprivrednom dobru Adamah Biohof i ostalim imanjima. Na imanju Adamah proizvodnja povrća, voća i žitarica odvija se na 135 hektara, uključujući i plasteničku povrtarsku proizvodnju. Zaokružen je u potpunosti proizvodno-tržišni lanac pa proizvode sa farme vlasnici prodaju u vlastitoj bio prodavnici „Adamah“, dok se ostatak proizvoda isporučuju marketima.

Poseta Beču i austrijskim proizvođačima organske hrane i trgovinskim lancima koji plasiraju ovu robu deo je tog projekta, koji se realizuje u okviru programa „Intereg IPA prekogranične saranje“ (Interreg IPA Cross-broder Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020).

Reč je o najvećem projektu u branši organske proizvodnje u ovom delu Evrope, a Evropska unija ga je podržala kako bi se kroz unapređenje te vrste poljoprivrede podstakle privredne i preduzetničke aktivnosti, razvilo tržište organskih proizvoda i poboljšao život u ruralnim sredinama.

Neke od aktivnosti ovog projekta su uspostavljanje centra za ekološku proizvodnju s edukacijsko- proizvodnim poligonima za proizvodnju i preradu voća i povrća, te edukacije i savetovanja proizvođača u cilju unapređenja proizvodnog procesa, uvođenja inovacija u preradu voća i povrća, unapređenje marketinga.

(Agrosmart)