banner-image

Prodaja životinja bez potvrde skupo košta

Srpske stočare, pored gomile problema pogodio je još jedan, ali ovaj put adminstrativne prirode.Jovica Filipović, sa golijskog sela Mlanča, završio je na sudu u Kraljevu jer nakon prodaje dva teleta nije dobio povratne papire od kupca.

Naime, uzgajivač stoke obavezan je da za stoku koju prodaje ima svu potrebnu dokumentaciju, odnosno pasoš, uverenje i potvrdu za praćenje kretanja životinja. Sve to u četiri primerka, predaje kupcu, koji je nakon toga obavezan da potvrdu o kretanju vrati vlasniku. Ali, tu nastaje problem. Jovica kaže da su kupci uglavnom nepoznati ljudi, sa kojima kasnije nisu ni u kakvom kontaktu, a onda plava koverta, kako ističe, stiže na adresu namučenog seljaka.

“Nakon prodaje, veterinar koji stalno dolazi i obavlja rutinski popis stoke, vidi da životinje nisu na stanju jer su prodate, a ja nemam da mu vratim papir koji je potreban kako bi sve bilo u redu. On po svojoj službenoj dužnosti, mora da uradi zapisnik i preda ga inspektoru, koji dalje slučaj šalje na sud. Ja sam ispred sudije stao zbog dva prodata teleta i sad čekam presudu, kazna će biti oko 10 hiljada dinara”, izjavio je za Glas zapadne Srbije Jovica Filipović.

Pored novačane kazne, koja nije mala za seljački džep, veliki problem predstavlja i udaljenost sela od centra grada gde se sud nalazi, kao i sve te takse koje moraju biti ispoštovane.
“Ja sam čovek koji se odlučio da ostane na selu, da ovde živi i radi dovoljno sam kažnjen, a ne da još i plaćam neke kazne koje nemaju nikakve osnove i besmislene su. Moje selo je 80 kilometara udaljeno od Kraljeva, verujte i kad sam bolestan jedva se nakanim da siđem do doktora, a zamislite kad moram da idem u sud i branim se, a ne znam tačno ni od čega. Srpski seljak je namučen sa svih strana, suludo je da plaća neke administrativne kazne i tim da se bavi”, razočarano kaže Filipović.
Izvor:Glas zapadne Srbije