banner-image

Kako su Vučić i Nedimović poklonili sve naše krave

Nije imao ni pano ni dijagrame ni fotografije, ali nam je objavio senzacionalnu vest, skoro kao Aleksandar Vučić. Izvoz govedine povećan je za 34 odsto i to u Tursku, kvotu od 5.000 tona ćemo iskoristiti dogodine, a najveći probelm je što nemamo preradne kapacitete, poruči nam ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Šta je tu loše ili dobro? Pa ništa? Ništa se u stvari suštinski nije desilo jer demagozi jašu li jašu, a ovo je još jedan primer potpuno stihijske agrarne politike i arčenja državih para na potpuno pogrešne subvencije stranim investitorima.

Kako poluistina i igra brojkama postane genijalni uspeh genijalne strategije agrarne politike Nedimovića i Vučića vidimo ovih dana na primeru genijalnog izvoza govedine u Tursku.

Prosto rečeno, Nedimović je pametan naknadno kao i njegov šef Aleksandar Vučić kome je trebalo 25 godina da shvati da je Evropa naša sudbina, da treba da stavlja table s imenom Zorana Đinđića, a ne da ih skida… A isto i računa kao gospodar Vućić. Račundžije samo takve.

Trgovina prehrambeno-poljoprivrednim proizvodima sa Turskom je potpuno nova i dobra priča, izjavio je ministar poljoprivrede.

„Moram da kažem da mi 2017. imamo 34 odsto veću razmenu sa Turskom u oblasti poljoprivrede i prehrambenih proizvoda nego što smo imali u 2016. godini“, kazao je Nedimović.

Naveo je da je od trenutka uspostavljanja aranžmana sa Turskom, cena goveđeg mesa iz Srbije porasla sa 1,9 na 2,15-2,2 evra po kilogramu. Kaže da imamo za sada dovoljno goveda za ispunjavanje kvote od 5.000 tona, ali ne i kapaciteta da je preradimo.

„Očekujem polovinom sledeće godine da ćemo biti potpuno na zelenoj grani i da ćemo moći sa turskim kolegama da razgovaramo o povećanju kvote“, istakao je on.

Procenti su procenti, a cene su cene… Ako smo izvozili 100 krava, a sada 134, onda je to svakako 34 odsto više i golem uspeh. Da ne ulazimo u to šta je s izvozom govedine u EU, u Rusiju, u Kinu… Nebitni procenti i cene su fascinantni za one koji o poljoprivredi pojma nemaju i koji ne znaju šta je s izvozom na mnoga veća tržišta.

To što ministar trkelja isto je kako kad bi mi izračunali da je on u stvari Austrijancima u Sremskoj Mitrovici poklonio 2,5 miliona kilograma govedine.

Što mi izvozimo u Tursku i koliko godina će nam trebati da s ovim izvozom nadoknadimo subvencije od pet miliona evra koje su Nedimović i Vučić dali Austrijancima. Što dadoste pare za klanicu kad ih u Srbiji ima skoro 250 i da li izvoze oni koje ste vi subvencionisali ili oni koji bi i bez Vučića i Nedimovića govedinu prodavali u Tursku? Kada bi smo sabrali sve besmislene subvencije koje su date stranim investitorima i ukrstili Nedimovićeve izvozne cene, ispalo bi da je naprednjačka ekipa strancima poklonila sve krave u Srbiji.

Demagozi kavi se retko sreću. Ne hvali se da tovljenici u Srbiji skaču od 130 do 180 dinara, ali zna da je govedina poskupela za 20 evrocenti otkako su Turci čuli da u Srbiji ima krava.

Da li bi govedina poskupela za još 20 centi ako povećamo izvoz u Kinu, za još 20 ako krenu krave u Rusiju….

Naprednjaci kao ni žuti pre njih nemaju agrarnu politiku već barataju poluistinama i jeftinom propagandom. Šta je loše što je izvoz u Tursku povećan za trećinu? Pa ništa. Problem je što iza toga nema plana proizvodnje i nastupa na svetskom tržištu. Povećan za Tursku, a ne za Rusiju ili EU s kojom godinama imamo bescarinski aranžman za 8.000 tona, a nikada tu kvotu nismo ni blizu dostigli. Tačnije, uspemo da izvezemo po 450 tona…

Uspeh u govedarstvu, uspeh u pčelarstvu, uspeh u proizvodnji lešnika, aronije … Sve je to lepo samo što to veze nema s ozbiljnom proizvodnjom i nastupom na tržištu primerenom 21. veku i onome što se u svetu trenutno dešava.

Na kraju krajeva, što Nedimović i šef mu Vučić ne dadoše pet miliona evra da se otvori kapacitet za preradu govedine, a ne za klanicu u Mitrovici, pored istih u Srbiji kojih imamo previše. Sada sam tvrdi da nemao preradne kapacitete za govedinu, a još prošle godina na sajmu u Novom Sadu mahao papirom za izvoz bez carina govedine u Kinu… Sad se setio klanica i Turske, a zaboravio izvoz krava u Rusiju, EU, Belorusiju, Kinu…

Milovan Lukić