banner-image

Turci bi da ulažu, moramo imati čobane, krave i pašnjake

Turci spremni da ulažu u srpsko stočarstvo, ali zato moramo imati krave na pašnjacima, čobane, ljude koji žele da se bave stočarstvom, kaže predsednik Vučić.

Predsednk Srbije Aleksandrar Vučić izjavio je danas u Ankari da je u poslednjih 10 godina trgovinska razmena sa Turskom povećana za devet puta, dok je nivo investicija 30 puta veći nego ranije, kao i da su odnosi dve zemlje najbolji u modernoj istoriji, odnosno u poslednjih 50 godina.

Vučić je u izjavi za RTS dodao da je mnogo toga urađeno u poslednje vreme, kao i da je priliv investicija u poslednje dve godine najveći.

On je naveo da će Srbija pokušati da se izbori u Turskoj za srpske uljare, jer je ove godine u zemlji posejano mnogo više uljane repe nego ranije. 

Rekao je da će moliti Redžepa Tajip Erdogana, jer to znači život, dodajući da Srbija ima veliki ugled u Turskoj, da Erdogan nije ni ruskog predsednika dočekao tako kao što je njega što, kako je dodao, govori o odnosu prema srpskom narodu i Srbiji a ne njemu.

Veoma sam srećan zbog takvog odnosa, rekao je on i dodao da zahvaljujući Turskoj imamo bolji život u Vladičinom Hanu, Krupnju, Žitorađi, u malim mestima gde su ljudi odlazili „trbuhom za kruhom“.

Na Srbiji je da ispuni kvote za izvoz goveđeg mesa, kako bi one 2020. bile povećane za još 10.000 tona.

„Još nismo u stanju da ispunimo sadašnju kvotu od 5.000 tona mesa, 15.000 goveda, ali se nadam promenama“, rekao je Vučić i dodao da se nada da će Turci dovesti još neku od klanica u Srbiju.

Stočarstvo je u Srbiji bilo nestalo, do sada smo izvezli 300 tona, sledeće godine želimo da ispunimo tih 5.000 tona mesa pa ćemo dobiti nakon toga povećanje od 10.000 tona, rekao je on i dodao da je Srbija dobila visoku cenu koja je negde veća čak i za 25 do 30 odsto, kazao je on.

„Vidim da su Turci spremni da dovedu neku od klanica. Prvo moramo da ispunimo sledeće godine tih 5.000 tona pa ćemo dobiti povećanje na 10.000 tona. Tu nema igre, moramo najviše standarde da ispunimo da bismo dobili visoku cenu. To je sve veća zarada za naše ljude, ali moramo da radimo, da imamo ljude koji će se baviti stočarstvom“, rekao je Vučić.

On je poručio da zato moramo imati krave na pašnjacima, čobane, ljude koji žele da se bave stočarstvom.

(Agencije)