banner-image

Radojević: Značajna iskustva Izraela u navodnjavanju

„Ono u čemu je Izrael ostvaruje poseban napredak je korišćenje novih tehnologija, inovacije i primena tih znanja u poljoprivredi. Izrael je od pustinje napravio plodne poljoprivredne površine i danas na površinama od više stotina hiljade hektara proizvodi većinu hrane za svoje potrebe. Ovaj sajam u Tel Avivu je izuzetna prilika da od naših domaćina učimo kako se primenom najnovijih sistema za navodnjavanje može prihodovati u uslovima globalnih klimatskih promena„, istakao je ovom prilikom Radojević, a preneo Biro za informisanje Pokrajinske vlade. 

Radojević je tokom posete naglasio, da bi intenziviranje saradnje Srbije i Izraela u poljoprivredi doprinelo da „Srbija ojača konkurentnost u ovoj oblasti“, a za rezultat bi to imalo „napredak i u ostalim sektorima ekonomije“.

Tokom susreta Radojevića i Elijahua, bilo je reči i o mogućnosti dolaska izraelskih investitora, zainteresovanih za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji i Vojvodini. Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević.

Radojević je sa saradnicima obišao i kompanije „Netafirm“ i „Rimon“, a reč je o vodećim svetskim kompanijama za proizvodnju i inovacije sistema za navodnjavanje. Pokrajinska delegacija obišla je i izraelske zadruge i institute za zaštitu bilja i poljoprivredni inžinjering.

Međunarodni poljoprivredni sajam „Agriteh“ u Tel Avivu, jedan je od najznačajnijih i najvećih agrarnih skupova poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije u tom delu Bliskog Istoka, na kojoj se svake godine prezentuju najnovija dostignuća u oblasti poljoprivrede u svetu.

(Agrosmart)