banner-image

Bikovi teži od tone atrakcija sajma

Na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u novom Sadu koji se održava od 15. do 21. maja, u okviru stočarske izložbe između ostalog biće prikazani bik simentalske rase po imenu Disko, 2011. godište, težak 1600 kilograma. Ovaj bik će biti najveće živo grlo stoke izloženo sajmu.

Disko je nastao kombinovanjem čuvenih linija Dionis i Winipeg, od oca Diadore i majke Zinode, jedne od najboljih austrijskih krava, a pogledima posetilaca izložiće ga Stočarsko veterinarski centar Krnjača koji donosi i simentalca Vilija teškog 1380 i Fratela, bika šarole rase od 1400 kg.  

Ukras štale Novosadskog sajma biće i Mališa od 1560 kg, Radenka Jeremića, sa Poljoprivrednog gazdinstva „Jeremić“, Salaš Crnobarski. Nenad Nikolić, iz sela Batinac kod Ćuprije, prošle godine je na Sajam doveo najtežeg bika Kokana, ove godine izložiće njegovog potomka Tajsona, teškog 1350 kg. Osim Tajsona i Vilija – potencijalnu zvezdu 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma. Vili je belgijsko plavo goveče, rase koja će prvi put biti viđena na Novosadskom sajmu. Star je nepunih godinu dana, a težak oko 600 kg. Jedna greška na genu je odgovorna za ogroman rast mišića kod belgijskog plavog govečeta, te je to rasa veoma izražene mišićavosti. Upravo zbog toga ih često zovu i bodibilderima među govedima.

(Agrosmart)