banner-image

Brnabić: Da poljoprivreda nije zatajila rast bi premašio 4,5 odsto

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija u prvom kvartalu tekuće godine zabeležila najveći rast BDP u poslednjih deset godina, a da su za obezbeđivanje rasta prošle godine osnovni problemi bili poljoprivreda i energetika jer se, kako je kazala, u poljoprivredu jako dugo nije sistemski ulagalo. 

„Zatekli smo situaciju u kojoj je samo tri odsto ukupno obradivog zemljišta bilo pokriveno sistemima navodnjavanja. Danas pre svega ulaganjem u sisteme navodnjavanja, krećemo u iskorišćavanje tj. prošle godine smo krenuli u iskorišćavanje fonda Abu Dabija za navodnjavanje. Sutra putujem da vidim kako teku radovi na velikom sistemu od 15.000 hektara, to je sistem Tisa-Palić i ta ulaganja nastavljamo”, dodala je ona. 

Brnabić je takođe najavila da će u prvoj polovini juna biti otvoren tender za nabavku sistema automatske protivgradne zaštite i dodala da je još jedan način za poboljšanje situacije elektrifikacija polja kako bi bili smanjeni troškovi proizvodnje. 

„Naša poljoprivreda će na kraju mandata ove vlade izgledati mnogo drugačije. Ja se nadam da će imati makar osam odsto obradivih površina pod sistemima za navodnjavanje“, navela je premijerka. 

 

Ana Brnabić je navela da smo u prvom kvartalu imali rast 4.5 odsto, a bio je planiran 3,9 odsto.

„Šta to znači za naše građane? To znači da je to najveći rast u poslednjih 10 godina. Jako smo dobro počeli, ali je važno je da se ne opustamo, da radimo brze i efikasnije“, izjavila je premijerka za TV Pink. 

Ona je istakla da je u prvom kvartalu puno doprinela građevina. 

„Važno je da mi sada imamo bolju implementaciju planiranih projekata. Za ovu godinu smo izdvojili budžet od nekih 128 milijardi dinara samo za javna ulaganja i to je u prvom kvartalu išlo jako dobro. Nema opuštanja“, kazala je Brnabić. 

Kako je istakla, puno se ulaže u rudarstvo i energetiku i dodala da se nada raspisuvanju tendera za strateškog partnera za RTB Bor u junu. 

Naglasila je i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ove godine nije imala problem sa poplavama. 

Kako je rekla, od 2014. do danas je u odbranu od poplava i u sanaciju steta uloženo oko pola milijarde evra, od čega je najveći donator EU sa oko 162 miliona evra, kao i Japan, ali je naglasila da je najveći deo došao iz budžeta Republike Srbije. 

(S. K/Agencije)