banner-image

Danubius dočeko 100. godišnjicu kao lider na tržištu

Novosadski Danubius, deo Delta Holdinga,  ove godine obeležava 100 godina postojanja, a ovaj značajan jubilej dočekuje kao najsavremenija i tehnološki najbolje opremljena fabrika brašna i testenina na ovom prostoru. Kako su danas, u obilasku Danubiusa, predstavnici brojnih medija imali priliku da čuju od menadžera i stručnjaka kompanije, u narednom periodu u planu su nove investicije od blizu četiri miliona evra.  

-Konstantno investiranje je imperativ u našem poslovanju. Sledi implementacija potpuno nove tehnologije u okviru silosa za brašno, a nove investicije u najvećoj meri fokusirane su na mlinarske proizvode. Za ovu godinu bitno je i povećanje kapaciteta pakovanja i robotizacija tog procesa, upotrebom robotskih ruku koje će pakovati brašno na palete – kazao je direktor te kompanije Predrag Marković.

On je naveo da je od 2006. godine kada je Danubius postao deo Delta Holdinga, u razvoj je uloženo 12,6 miliona evra.

-Velika je čast biti deo Danubiusa u godini u kojoj obeležavamo čitav vek postojanja. U stoprvoj godini nastavljamo dugogodišnje uspešno i stabilno poslovanje s namerom da zadržimo lidersku poziciju na tržištu – naglasio je Marković.

Potpredsedik Delta Holdinga i dugogodišnji direktor Danubiusa Milorad Sredanović istakao je da fabrika danas poseduje najsavremenije mašine za preradu brašna i pravljenje testenina tako da kvalitetom proizvoda parira vrhunskim svetskim proizvođačima.

Fabrika testenine godišnje proizvede 15.000 tona testenina, a tržišno učešće Danubius brašna je 34 odsto, dok je kod vitaminiziranih testenina 35,6 odsto, dodao je on.

-Kada je Danubius ušao u sastav Delta Holdinga usledila je modernizacija, svi delovi proizvodnje su modernizovani. Posle toga postao je apsolutni lider na tržištu  u prozvodnji i trgovini kilskog pakovanja brašna, kao i testa. Uslov je, ne samo u Danubiusu već u celoj Delti da oprema mora biti s najboljim karakretristikama i da se u tehnološkom smislu uvek mora ići ispred drugih. Naš savremeni mlin s kompjuterskim vođenjem je kupljen od najvećeg svetskog proizvođača opreme za mlinsku industriju – švajcarskog „Bilera“ – podsetio je Sredanović navodeći da je reč o kapacitetu 300 tona pšenice na 24 sata, te da se od 100 kilograma pšenice izvadi 80 kilograma najkvalitetnijeg i najfinijeg brašna, što je daleko više od proseka u Srbiji.  

Silos za skladištenje i sušenje žitarica je ukupnog kapaciteta 65.000 tona, a fabrika testenine godišnje proizvede 15.000 tona testenine, kazao je Sredanović.

-Napravljena je u Danubiusu velika reorganizacija, ali niko nije otišao bez otpremnine, a radnici koji su ostali redovno primaju plate, redovno se nagrađuju, imaju odlične alate, naglasio je on.

Pomenimo, u 2017. godini, ova fabrika proizvela je šest i po hiljada tona testenina, a hiljadu tona izvezla.

S. G.