banner-image

Nikad konji i volovi nisu više vredeli do Vučića i Vulina

Nikada u istoriji Srbije jedan konj, da ne kažemo konjina ili vo, to jest volina, nisu vredeli kao sada. Nazapamćeno u vaskolikoj srpskoj istoriji zahvaljujući Vučiću, da ne kažem šta, i Vulinu, da opet ne kažem to jest.

Naime još od Radoja Domanovića, jedan običan srpski vo nije došao u žižu javnosti kao što se sa srpskim volovima dešava ovih dana. Volovi su postali vrhunski glumci, a s njima i konji, a zahvaljujući ministru odbrane Aleksandru Vulinu ove vredne tegleće životinje dnevno su plaćene mnogo više od vojnika ove naše vojske čiji je Vulin ministar, a Aleksandar Vučić vrhovni komandant.

Preciznije, ova dva majstora tako su unapredila poljoprivredu da jedan konj vredi više od 10 vojnika, a jedan vo više od tri srpska nesretnika obučena u uniforme pod komandom Vulina i Vučića.

O čemu se radi?

Pripadnici Vojske Srbije koji statiraju u filmu i seriji „Čarape kralja Petra“, koji se snima u produkciji Lazara Ristovskog, imaju dnevnice 1.100 dinara, dok organizatori za iznajmljivanje konja vlasnicima na dan plaćaju čak 100 evra, a za vola 33 evra, tvrdi Vojni sindikat Srbije.

– Ponižavajuće je i sramno da se tako iskorišćavaju vojnici! Navikli smo na zloupotrebe resursa Vojske, ali da srpski vojnik dobije gore uslove i tretman od životinja opasan je presedan. Moralni, ljudski, ali i zakonski presedan – navode iz VŠ. 

Šta je kadar da uradi u vojsci ministar nesposoban za vojsku? Pa mnogo toga, a najviše da sroza na dno. Zamislite da mogu da vaskrsnu oni s Cera i Kolubare, oni s Kajmakčalana i da im se kaže da je ministar vojske nesposoban za vojsku, a vrhovni komandant neko koga je teško opisati šta je i u političkom i u moralnom i u ideološkom smislu, osim da se kaže da je preletač koji se sada zalaže za sve protiv čega se celoga života borio i koji je sve svoje ideale izdao. Mora se priznati da je promena najbolja, ali ko garantuje da sutra opet neće okrenuti ćurak naopako i opet gurnuti narod u nesreću, a u rat poslati vojnike koji po njemu i Vulinu vrede deset puta manje od konja.

Ovo nije šala. Ovo je strah. Zar Šešelj nije slao dobrovoljce u ratove? Mnogi od njih danas leže na grobljima, a Šešelj gostuje po rijaliti programima. Šašelj je za one koji ne znaju politički otac Aleksandra Vučića.

Radikala i julovaca se treba plašiti i s onim što oni rade nije se šaliti. Sve su ratove izgubili pa sada pokušavaju da momke i heroje s karaule Košare zloupotrebe u svojoj prljavim kampanjama. Koliko su iskreni, a koliko Košare treba da posluže da operu svoje biografije, vidimo sada kada pokazuju da im sadašnji vojnici koji treba da sutra brane Srbiju vrede manje od konja i volova.

Dušebrižnici su se odmah oglasili da kažu kako je to po zakonu i kako je dnevnica takva kava je i nije mogla biti veća. Sramota.

Ako je tako, zašto ste pustili da se vojska uopšte angažuje i zašto ste dozvolili da ih bilo ko bilo kada, pa makar i pisac ovih redova, poredi s konjima i volovima. Ako se vo plaća 33 evra dnevno, vojnik mora dobijati mnogo više ili ne sme ni učestvovati u takvom bezobrazluku. Bez obzira na dnevnice koje im je po zakonu predvideo nesposoban za vojsku, a sposoban za svaki bezobrazluk  Aleksandar Vulin.

Milovan Lukić