banner-image

Organski proizvođači iz Hrvatske na sajmu u Novom Sadu

Proizvođači organske hrane iz Hrvatske, iz Osječko-baranjske županije, biće gosti Centra za organsku proizvodnju Selenča od 15. do 18. maja ove godine. Poseta se organizuje u sklopu projekta “Organik bridž” (Organic Bridge) iz programa „Intereg IPA prekogranične saranje” (Interreg IPA Cross-broder Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020).

Poljoprivrednici iz Hrvatske imaće priliku da borave na Novosadskom sajmu gde se od 15. do 21. maja održava 85. međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem će nastupiti više od 1.500 izlagača iz 30 zemalja, a biće predstavljeni proizvodi i usluge iz još toliko država.

Tradicionalno, na ovoj velikoj sajamskoj manifestaciji predstavlja se Centar za organsku proizvodnju Selenča, koji će i ove godine na svom štandu izložiti proizvode poljoprivrednika okupljenih u ovoj organizaciji, upoznati zainteresovane sa brojnim aktivnostima i projektima koje realizuje i organizovati niz poslovnih susreta.

U “organskoj hali” prodajne programe predstaviće i proizvođači i distributeri sredstava za oplemenjivanje zemljišta i ishranu biljaka, sredstava namenjenih zaštiti u organskoj proizvodnji i distributeri mašina za preradu, a poljoprivrednici iz Hrvatske moći će da se upoznaju i sa aktivnostima koje se u organskoj proizvodnji sprovode na nacionalnom nivou. Svakako, biće to prilika da se upoznaju i razmene iskustva sa brojnim poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom u Srbiji.  

I poslovni susreti organizuju se tradicionalno za vreme Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu uz okrugli sto na temu podrške organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. U njemu će učestvovati predstavnici Uprave za privredu Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Centra za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.

Poljoprivrednici iz Osječko-baranjske županije, boraveći u poseti Centru za organsku proizvodnju Selenča, kroz niz zajedničkih aktivnosti sa proizvođačima iz Bačke i razmenu iskustava i znanja, i na ovaj način doprineće rešavanju problema u ovoj branši, a kako će na Sajmu moći da se upoznaju i sa najnovijim rezultatima naučno-istraživačke delatnosti, ostvariće delom i jedan od ciljeva projekta “Organik bridž” – povećanje transfera znanja i povezanosti sa istraživačkim institucijama.

U projektu “Organik bridž”, osim Centra iz Selenče, učestvuju i Grad Valpovo, organizacije “Teras” i “Tera tehnopolis”.

M. Leđenac