banner-image

Nedimović potpisao Memorandum sa UAE o hrani

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas na Novosadskom sajmu Memorandum o razumevanju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), koji se odnosi na prehrambeni sektor.

Kako je Nedimović rekao nakon potpisivanja Memoranduma, da će njim biti regulisan “prostor bezbednosti hrane”, kako bi srpska hrana mogla da bude izvožena na tržište tih zemalja.

Osim oblasti bezbednosti hrane i halal sertifikata, Memorandum se odnosi i na investicije u poljoprivredi koje će tek biti realizovane, a kako je Nedimović rekao, neke se “već dešavaju u ovom trenutnku”.

“Jako je važno reći da je reč o tržištu koje platežno jako sposobno i koje ima potražnju za kvalitetnom robom”, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, investicije će biti usmerene u preradjivačku industriju, a biće finansirane novcem koji potiče iz kapitala UAE.

Nakon bilateralnog sastanka ministra Nedimovića sa delegacijom UAE, oni su zajedno podsetili da u Srbiji već funkcionišu firme iz ovih zemalja poput Al Dahre i Al Rawafed.

Nedimović je dodao da UAE podržava Srbiju i kroz Fond Abu Dabi za navodnjavanje, te da će ove godine kroz razne projekte biti investirano 30 miliona evra.

Najavio je da su u pripremi projekti vredni 40 miliona evra.

“Očekujem da ćemo do septembra završiti sve sertifikate između dve zemlje i da će tržišta biti poptpuno slobodna za trgovinu pregrambenim proizvpdima”, rekoa je Nedimović.

Nedimović danas svečano otvara 85. Medjunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, na kojem je zemlja partner ove godine Francuska.

(Beta)