banner-image

Nedimović: Vreme je da poljoprivrednici dobiju više para

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas u Novom Sadu da je došlo vreme da se posle perioda finansijske stabilizacije cele države Srbije, počne sa sređivanjem stanja u poljoprivredi.

“Vreme je da sredimo stanje u poljoprivredi i da poljoprivrednici dobijaju više novca”, rekao je Nedimović otvarajući 85. Medjunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Nedimović je podsetio poljoprvirednike da se ova vlada posle osam godina izborila za otvaranje IPARD fondova u Srbiji i pozvala ih da konkurišu za ta sredstva u narednim mesecima.

“Stiglo je 500 aplikacija na IPARD fondove, a mediji su govorili da je to komplikovano i da nećemo imati ni 200”, ocenio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, Poljoprivredni sajam u Novom Sadu je simbol srpske poljoprivrede, zajedno sa fabrikama poput IMT-a.

“Ovaj sajam je simbol, i želim da on raste iz godine u godinu, kako bi rasla i naša poljopribreda”, rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je da Francuska i Vojvodina imaju “nedovoljnu spoljnotgovinsku razmenu”, da ona iznosi nepunih 15 miliona evra, pa postoji prostor za unapredjenje.

“Ovaj sajam je prilika da se ta razmena unapredi i cifre povećaju, a ne samo sa Francuskom, već i sa predstavnicima drugih zemalja koje učestvuju na sajmu”, zaključio se pokrajinski skeretar.

On je podsetio poljoprivrednike da prate konkurse i podršku koju pruža sekterijat koji vodi, a posebnu pažnju zatražio je od mladih, jer Pokrajina raspisuje konkurse za podršku mladjima od 40 godina.

“U fokusu su nam mladi i mala gazdinstva. Udruživanje malih gazdinstava i digitalizacija poljoprivrede su dva glavna pravca razvoja u budućnosti”, rekao je Radojević.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni, zemlje prijatelja ovogodišnjeg sajma, rekao je da je ta zemlja već nekoliko godina unazad učestvovala na sajmu, te da će ove godine posebno imati prezentaciju na štandu u Hali 1.

Prema njegovim rečima, ove godine Francuska će predstaviti svoja preduyeća, poljoprivredne proizvodjače i banke, ali organizovati i edukativne seminare.

Pozvao je učesnike da se na štandu Francuske prijave za predstojeće edukacije.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je ove godine sajam veći za 10 odsto, da učestvuje 1.500 izlagača, od kojih je većina iz inostranstva, te da je prisutno 30 različitih zemalja.

Dodao je da je Novosadski sajam najstarija sajamska kuća u Srbiji, te da ove godine obeležava 80 godina postojanja.

Danas je otvoren 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, na kojem je zemlja partner ove godine Francuska.

M. Leđenac