banner-image

Poljoprivrednik i Zadružni savez Srbije ozvaničili saradnju

„Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD i Zadružni savez Srbije potpisali su danas na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu protokol o saradnji, s ciljem zajedničkog angažovanja na razvoju zadružnog sektora i boljoj informisanosti o ovoj oblasti. Kako je tom prlilikom izjavio Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije slika o zadrugama kao ostacima jednog prevaziđenog sistema se polako menja i ovaj sektor ide uzlaznom putanjom.

– Mediji imaju važnu ulogu jer su izveštavanjem o svetlim primerima zadrugarstva ali i poteškoćama s kojima se ovaj sektor suočava doprineli  njegovoj popularizaciji i oporavku. Iz tog razloga potpisali smo protokol o saradnji s listom „Poljoprivrednik“ jer nam je želja da zajedničkim aktivnostima doprinesemo daljem napretku zadrugarstva, rekao je Mihailović.

– List „Poljoprivrednik“ već 62 godine izveštava o stanju u zadružnom sektoru kroz stalne rubrike. Namera nam je da protokolom o saradnji dodatno doprinesemo razvoju zadrugarastva kako putem tematskih tekstova, tako i organizovanjem skupova od značaja za zadrugare i kooperante, rekla je dr Gordana Radović, direktor „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD i dodala da je namera ovog preduzeća koje, osim specijalizovnih novina Poljoprivrednik izdaje i knjigu Poljoprivrdnikov poljoprivredni kalendar, da osim što izveštava o temama iz ove oblasti u budućnosti želi da što više i kreira.

Radovićeva je napomenula i to da je resorno ministarstvo uvrstilo izdanja preduzeća na čijem je čeklu u širu stručnu literaturu za srednje poljoprivredne škole i fakultete.

Mihailović je istakao da će se u narednom periodu nastaviti s otvaranjem zadruga što je deo projekta ministra bez portfelja Milana Krkobabića koji predviđa da se u 500 sela otvori isto toliko zadruga. Istakao je da za tu namenu u budžetu Srbije ove godine izdvojeno čak 820.000.000 dinara. Za prvih pet meseci ove godine, kako je rekao, otvoreno je za 47 zadruga, odnosno oko 10 mesečno. Dodao je i da je izvesno da neće sve opstati jer je takav slučaj i u svetu s novootvorenim zadrugama, ali da će ZSS učiniti sve da što više njih zaživi u praksi.

(Agrosmart)