banner-image

Brnabić na Sajmu: Važno da u ponudi imamo naš brend IMT

„Sutra iz Indije dolazi tehnička služba TEFE kompanije (koja je kupila IMT), koja će pogledati posed te firme u Jarkovcu, i da se nastavi rad na tome da se do kraja godine izgradi pogon i da počneproizvodnja IMT traktora u Srbiji“, rekla je Brnabić i izrazila nadu da će taj pogon biti u Sečnju.

Kako je rekla, očekuje da će do kraja prvog kvartala sledeće godine, biti proizvedeni prvi IMT traktori.

Prema njenim rečima, dva glavna pravca Vlade Srbije u oblasti poljoprivrede biće prehrambena industrija i mladi na selu.

„Nastavićemo da subvencionišemo mlade poljoprivrednike, a ono na čemu će se posebno raditi je kako da povećamo vrednost obrade naše prehrambene industrije, kako bi ona uticala na rast BDP. U tom poslu ćemo se u velikoj meri osloniti na strane investitore koje ćemo dovoditi u Srbiju“, kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da je sajam u Novom Sadu prestao da bude samo „srpski sajam“, već da je to medjunarodni dogadjaj koji se proširio dalje od regiona.

„Ministarstvo poljoprivrede ima dobru strategiju i sistemsi se počelo razmišljeti o poljoprivredi. Na pravom smo putu, iako na njemu ima mnogo problema i moraćemo mnogo da ulažemo. Ono o čemu treba da razmišljamo je prehrambna industrija, jer ona u odnosu na potencijale ne daje dovoljan doprinos našem BDP-u i privrednom rastu, čak iz godine u godinu ona može da ima i negativan uticaj na BDP“, kazala je premijerka.

Zahvalivši se premijerki Brnabić na poseti, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je, nakon obilaska izlagača, da dolazak kompanija iz više od 60 zemalja najbolje govori o samom značaju Međunarodnog poljoprivrednog sajma i stanju u oblasti poljoprivrede u našoj zemlji.

„Pokrajinska vlada zajedno sa republičkom čini napore da se uslovi u poljoprivredi poboljšaju i da se koordiniše proces koji dovodi do velikog interesovanja kompanija za ovom sajamskom manifestacijom“, rekao je Mirović i dodao da će rezultat toga biti dodatni impuls ekonomskom rastu i razvoju, koji je, kako je naveo, u Srbiji već prisutan.

On je dodao da Pokrajinska vlada zajedno sa ministarstvom poljoprivrede radi na definisanju razvojnih mera i realizovanju projekata u oblasti navodnjavanja.

„Imamo elemente koji nam ukazuju na optimizam u ovoj oblasti, stoga trend rasta i proces razvoja ne sme da stane“, kazao je Mirović.

Sajam u Novom Sadu traje do 21. maja, a zemlja partner je Francuska. Izlaže oko 1.500 izlagača iz oko 30 zemalja.

(Agrosmart)