banner-image

Krkobabić: Mladim bračnim parovima 20.000 evra i zemlja

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Novom Sadu da mladi imaju pravo izbor da li će ostati na selu ili ne, a da je na državi da im taj izbor olakša uspostavljanjem infrastrukture.

“Taj izbor će zavisiti od toga šta ćemo im ponuditi. Moramo im ponuditi selo koje oni mogu da private, gde vide svoju egzistenciju, gde imaju zdravstvenu zaštitu, vrtiće, škole, zadruge, pošte, crkve”, rekao je Krkobabić na 85. Medjunarodnom poljoprivrednom sajamu u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, resor koji on vodi mladima konkretno može da ponudi zadruge i udruživanje, kao model koji može da “poveže mlade i starije poljoprivrednike”.

Kako je naveo, u Srbiji 1,4 miliona ljudi radi na selu i 630.000 poljoprivrednih gazdinstava.

“Sami o sebi brinu i evo prvi put posle niza godina predloge za pokretanje sela daje i Odbor za selo Akademije nauka”, rekao je Krkobabić i dodao da je za taj posao potrebno znanje, nove tehnologije i inovacije, koje će Vlada Srbije uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića podržavati.

On je ponovio i da iz njegovog sektora dolazi i ideja o podeli državnog zemljišta besplatno mladim poljoprivrednicima, te da smatra da će do kraja ove godine taj koncept “dobiti punu pažnju”.

“Ideja je da se njima ustupi na korišćenje do 50 hektara zemlje bez nadoknade, u zavisnosti od interesovanja”, objasnio je Krkobabić.

Kako je rekao, u podsticajnim merama za mlade na selu, ugledaće se i na Sloveniju, koja mlade stimuliše sa 46.000 evra.

“Naša ideja je da to po mladom bračnom paru bude do 20.000 evra i ustupanje državnog zemljišta”, rekao je ministar.

Podsetio je da je donet Zakon o zabrani prodaje državnog zemljišta, što je, prema njegovim rečima, prvi korak ka pomenutim merama za mlade.

“Ne radimo brzo, ali pred nama je inicijativa i nadam se da ćemo do kraja godine definisati ustupanje državnog zemljišta”, rekao je on i ocenio da problem kod toga može biti u lokalnim samoupravama, koje deo svojih primanja i budžeta obezbedjuju iz izdavanja zemlje.

Kako je dodao, stav ministarstva koje vodi je jasan – “ustupiti zemlju mladim poljoprivrednicima je prava stvar”, a prema podacima Odbora za selo Akademije nauka, trenutno je u opticaju oko 200.000 hektara neizdatog državnog zemljišta.

Krkobabić je danas na sajmu otvorio Nacionalnu konferenciju na temu „Povratak i ostanak mladih na selu“.

Cilj konferencije je da se otvori dijalog o životu mladih na selu, unapredjenju njihovog položaja, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života.

Predsednik udruženja novinara koji se bave poljoprivredom i urednik Agrobiznis magazine Goran Đaković rekao je da je prošle godine Ministarstvo poljoprivrede počelo sa subvencijama za mlade poljoprivredike, a od ove godine zatraženo je da se jasnije definišu kriterijumi, da se zna ko može da dobije novac i pod kojim uslovima.

“Želimo da bude više nvca za one koji tek počinju da se bave ovim poslom, pa želimo da definišemo koliko je novca mladim poljoprivrednicima potrebno da bi ozbiljan poduhvat i iskorak u poljoprivredi napravili i kako bi proizvodili veće količine, a ono što proizvedu da počnu i da preradjuju”, rekao je Đaković.

Agropres portal jedan je od organizatora konferencije “Povratak i ostanak mladih na selu”, a Đaković je poručio da je za njihov ostanak potrebno izgraditi dobre puteve, pristupačnost gradovima, pristup tržištu i marketing alatima.

“Potrebno je da ih povedemo u svet, da vide kako se to radi u nekim drugim zemlama. Zadruge su odlićan model, alit u sui  premeri španije, gde su porezi i druge olakšice namenjene upravo onima koji se udružuju”, dodao je Đaković.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu traje do 21. maja, a zemlja partner je Francuska.

M. Leđenac