banner-image

Fabrici: Preko IPARD-a do investicija od 400 miliona evra

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici posetio je danas Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, gde se sastao sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem i učestvovao na konferenciji o IPARD programu, namenjenom poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u Srbiji, čiji budžet iznosi 175 miliona evra, a koje će moći da koriste kao bespovratnu pomoć.

„Zadovoljstvo je biti na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, jednom od najznačajnijih događaja u regionu, kada se radi o ovoj oblasti. Naročito je zadovoljstvo biti tu ove godine, kada je i Srbija dobila mogućnost da učestvuje u vodećem programu Evropske unije u domenu poljoprivrede i ruralnog razvoja. Vrednost IPARD projekta iznosi 175 miliona evra bespovratne pomoći, i taj fond, zajedno sa privatnim i javnim fondovima, pospešiće investicije, te se očekuje da će iznosti 400 miliona evra, rekao je Fabrici.

On je dodao da su prve dve investicione mere, koje se odnose na traktore i mehanizaciju, samo početak, te da partneri u Srbiji treba da nastave da ulažu napore kako bi ostvarili akreditacije i za sve ostale IPARD mere.

„Uvereni smo da će IPARD pomoći da poljoprivrednici i proizvođači hrane steknu nove veštine i ojačaju kapacitete kako bi bili konkurentni na tržištu Evropske unije. Srbija je već napredovala kada je reč o poljoprivredi, a u prilog tome govori podatak da se tokom proteklih godina izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU udvostručio. Svi znamo velike potencijale i važnost poljoporivrede u Srbiji i znamo da je potrebno mnogo više ulaganja, a IPARD je samo početak, ali i realan test pre no što se Srbija priključi Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU“, dodao je on.

Prilikom ove posete, ambasador Fabrici i direktor Direktorata za poljoprivedu i ruralni razvoj Evropske komisije, Mario Milučev na štandu Ministarstva poljoprivrede održali su bilateralni sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i upoznali se sa uspešnim IPA projektima.

„Danas je za nas važan dan, pre svega zbog izveštaja koji je Evropska komisija uputila prema Srbiji, a u kom je po prvi put pokazan napredak u poljoprivredi, u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom. S druge strane, prva dva konkursa za IPARD koja se odnose na traktore i meahanizaciju završeni su u smislu predaje dokumentacije, počeli smo kontrole na licu mesta, nadamo se da ćemo sledeće nedelje potpisati finansijski sporazum sa Evropskom komisijom i da ćemo u prvih deset do petnaest dana juna imati prve potpisane ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kojima će biti transferovana sredstva za nabavku opreme i mehanizacije“, rekao je Nedimović i dodao da je na poziv pristiglo preko 500 aplikacija, te da Srbija dobro stoji u odnosu na zemlje koje su ulazile u slične ili iste procese.

Direktor Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u Evropskoj komisiji Mario Milučev istakao je da Evropska komisija podržava vlasti u Srbiji kako bi nastavile sa akreditacijom preostalih mera u sklopu IPARD-a. U pitanju su mere tehničke pomoći, diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja odnosno lider pristup, agro-ekološko-klimatske mere i mere organske proizvodnje.

„Sada je u vašim rukama instrument i na vama je da ga najbolje upotrebite kako biste poboljšali život u ruralnim oblastima u Srbiji, a mi i dalje ostajemo otvoreni za saradnju kako bismo zajednički radili na korišćenju fondova“, poručio je on.

Nakon sastanka, zajedno su posetili štandove Privredne komore Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a nakon toga usledila je konferencija ”IPARD II u Srbiji – naučene lekcije i nove prilike“.

(Europa.rs)