banner-image

Pokrajina zdušno pomaže organsku proizvodnju

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u značajnoj meri doprinosi razvoju organske proizvodnje u Vojvodini i nastoji da pomogne poljoprivrednicima iz ove branše da je unaprede  i povećaju „organske hektare“ – naglasio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladislav Krsmanović.

On je, razgovarajući  sa predstavnicima Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS), koji su zajedno sa gostima, proizvođačima organske hrane iz Bosne i Hercegovine, Moldavije, Hrvatske i Crne Gore, posetili štand Pokrajinskog sekretarijata na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, naveo da postoji nekoliko vidova pomoći koju država daje.

Krsmanović je istakao  da Pokrajina, između ostalog, sufinansira troškove kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, što je naročito važan segment u ovoj oblasti. Takođe, uz druge mere pomoći namenjene organskim proizvođačima, Sekretarijat za poljoprivredu pomaže i organizovanje tradicionalnih manifestacija, s ciljem bolje promocije i podizanja kapaciteta ruralnih sredina, a pokrajinska sredstva u te svrhe kvalitetno je koristio Centar za organsku proizvodnju Selenča. Zahvaljujući toj pomoći COPS svake godine organizuje međunarodni forum organske proizvodnje, edukativni stručni skup koji okupi stotine proizvođača iz cele Evrope, predstavnike razvojno-istraživačkih institucija, domaćih i stranih univerziteta, sertifikacionih kuća…

-Velika je tražnja za organskim proizvodima na globalnom tržištu, a velike su i mogućnosti da se osnaži ova privredna grana i svrsta među vodeće u našoj zemlji. Stoga uvek nastojimo da obezbedimo podršku proizvođačima kako bi postali konkurentni i unapredli tržišne pozicije, što na kraju rezultira i unepređenjem uslova za život u ruralnim sredinama i ostanku mladih u njima – naglasio je Krsmanović.

Izrazivši spremnost da zajedno sa drugim predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu učestvuje na skupovima koji će biti organizovani u Bosni i Hercegovini, istakao je značaj regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Proizvođači iz Bosne i Hercegovine, Moldavije, Hrvatske i Crne Gore borave ovih dana u poseti COPS-u i 85.međunarodnom sajmu poljoprivrede u okviru dva velika projekta koji organizacija iz Selenče realizuje. Reč je o najvećem prekograničnom projektu u oblasti organske poljoprivrede u ovom delu Evrope – “Organik bridž”, koji se sprovodi zajedno sa partnerima iz Hrvatske, i o međunarodnom projektu finansiranom iz Višegradskog fonda u kojem pored COPS-a učestvuju i organozacije iz BiH, Moldavije, Češke, Slovačke i Mađarske.

S. G.