banner-image

Saradnje između Poljoprivrednika i Poljoprivrednog fakulteta

Reč je velikom iskoraku u višedecenijskoj saradnji najstarijeg fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i najstarijeg lista za selo i poljoprivredu.

„U narednom periodu planiramo da se još više povežemo kako bi sva stečena agronomska i agroekonomska saznanja učinili dostupnim čitaocima lista ‘Poljoprivrednik’, odnosno širokoj javnosti. Sve to treba da rezultira nizom zajedničkih manifestacija u narednom periodu po tačno određenim oblastima. Poljoprivrednici će saznati šta mogu da očekuju od podrške državnih organa, kao i na koji način mogu da unaprede svoju proizvodnju“, rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica.

Centar za agrarnu istoriju osnovan je pre dve godine na inicijativu Poljoprivrednog fakulteta i jednistveni je centar u široj regiji na Balkanu. U svoje aktivnosti uključuje ljude najrazličitijih struka.

„Prošle godine održan je prvi naš skup, tokom kojeg je ostvarena izuzetno kvalitetna saradnja s ‘Poljoprivrednikom’ i zbog toga želimo da tu saradnju još više istaknemo i pojačamo. Iz tog razloga smo i potpisali Protokol o saradnji“, naglasio je upravnik Centra za agrarnu istoriju Zoran Njegovan.

Potpisani protokoli o saradnji omogućavaju da list „Poljoprivrednik“, koji ima višedecenijsku tradiciju, pretoči u živu reč obrazovnu funkciju koju ima Poljoprivredni fakultet i da u narednom periodu s pojedinim departmanima organizuje određene tematske skupove.

„Cilj ovih aktivnosti je obrazovanje naših poljoprivrednika u skladu sa savremenim tokovima u poljoprivredi i agroprivredi. Svih ovih godina ‘Poljoprivrednik’ je opstao upravo zahvaljujući sponi između struke i nauke. Mi s ponosom kažemo da redakciju ‘Poljoprivrednika’, pored naših novinara, čini i više od 200 najpoznatijih imena poljoprivredne struke i nauke, od kojih su mnogi s ovog fakulteta. Ovo je način da dosadašnju saradnju unapredimo i proširimo, kako u informativnoj, obrazovnoj oblasti, tako i kada je reč o projektima“, doala je direktorka lista „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD Gordana Radović.

(Poljoprivrednik/J. Bajšanski)