banner-image

Disko koji skače, ali ne u disko klubu

Svake godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu među najvećim atrakcijama su grandiozni primerci na izložbi stoke, a ove godine prestižnu titulu najtežeg govečeta poneo je bik sa imenom Disko, kombinacija čuvene linije Dionis i Winipeg, od oca Diadore i majke Zinode, jedne od najboljih austrijskih krava. Izložen je u okviru promocije Stočarsko-veterinarskog centra Krnjača u Beogradu.

Disko je priplodni bik, težak 1.600 kilograma, ali, prema rečima ljudi iz SVC Krnjača, to ga uopšte ne ometa u obavljanju svoje osnovne delatnosti.

– On je pre svega priplodni bik. Hranimo ga minimalno, da bismo održavali njegovu težinu, ali i formu. Bez problema sa njim obavljamo priplod i nemamo nameru da ga tovimo više od ove težine, jer nam je neophodno da može da stoji na nogama i da može da naskoči kada treba – kažu odgajivači.

Uz Diska, koji je i prošle godine bio na novosadskom Poljoprivrednom sajmu, izloženi su i Vili i Fratello. Disko i Vili su bikovi simentalske rase, dok je Fratello, za kog kažu da je najjače konstitucije, rase šarole. Nenad Nikolić iz sela Batinac, kod Ćuprije, prošle godine je na sajam doveo najtežeg bika Kokana, a ove godine izlaže njegovog potomka Tajsona, teškog 1.350 kilograma. Svi oni se mogu videti na velikoj Izložbi stoke na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Na Izložbi stoke na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu ove godine se predstavlja 1.600 eksponata, 100 više nego prošle godine. Reč je, tradicionalno, o najvećoj izložbi stoke na Balkanu. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. U četvrtak, 17. maja, na Sajmu će biti organizovan Dan stočara. Tog dana će najboljim proizvođačima u svim kategorijama i najuspešnijim stočarima biti uručena vredna priznanja Novosadskog sajma.

Mališa koji se goji – kilogram na dan

Svega 40 kilograma lakši od Diska, bik Mališa takođe je jedan od najinteresantnijih primeraka na izložbi goveda. Reč je o tovnom biku, koji, prema rečima njegovog gazde Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog, napreduje po kilogram u proseku svakog dana.

– Prošle godine na sajam smo doveli Mališu i imao je preko 300 kilograma manje nego danas. Sada teži 1.560 kilograma i nemamo nameru da stanemo. Dokle god on lepo nosi svoju težinu, biće kod nas – poručuje Jeremić.

Mališa se hrani jednako kao i ostala tovna goveda na gazdinstvu „Braća Jeremić“, sa „malom“ razlikom u količini, jer „on pojede dnevno i do dva i po puta više nego prosečan bik od nekih 500 kilograma“, uz osmeh kaže Radenko Jeremić.

(Sajamske informacije)