banner-image

Ćevapi od pšenice hit sajma

Dobro je poznato da se preradom se ostvaruje dodata vrednost proizvoda, ali bolju šansu na tržištu svakako imaju oni proizvodi koji su atraktivniji ili jedinstveni. Ne čudi zato što su posetioci Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom sadu bili posebno oduševljeni vegapčićima, proizvodu sličnom ćevapčićima čiji osnovni sastojak je pšenica. Vegapčići su, kao što im ime i kaže proizvod koji je potpuno biljnog porekla, a izrađen je od sirovina koje su iz organske proizvodnje. Proizvodnja ovih biljnih ćevapčića je poslovna ideja braća Bogdanović iz sela Kraljevci nedaleko od Rume.

– ideju za ovaj posao dobili smo slučajno, jer smo pre toga proizvodili hranu za životinje od proklijalih žitarica.  Upotrebili smo proklijala zrna i od njih napravili smesu u koju smo doadali crni i beli luk, so, biber, odnosno začine primerene ukusu naših potrošača i tako su nastali vegapčići. Na sajmu imamo veliku promociju  ovog proizvoda i svima koji to žele nudimo mogućnost da ih probaju. Uglavnom, oni koji su u početku skeptični nakon prve probe priznaju da im se ukus dopada i da su vrlo slični proizvodu od mesa koji su navikli da jedu, priča Bogdan Bogdanović.

Pšenicu za proizvodnju  vegapčića i burgera Bogdanovići na proizvode nego je kupuju od organski sertifikovanih proizvođača. Za sertifikovane žitarice odlučili su se zato što su zdravije i imali su nameru da vegetarijancima, onima koji poste ili u se prosto odlučili da nešto novo uvedu u ishranu ponude kvalitetan i zdav proizvod. Takođe ističu da pravljenjem organskih proizvoda automatski imaju manju konkurenciju pa im je lakše da se izbor za svoje mesto na tržištu.

Bogdanovići u svom asortimanu imaju i sokove i prah ječmene i pšenične trave koji su lekoviti, ali ističu da su imali velike probleme prilikom sertifikacije jer naši propisi na prepoznaju ove proizvode.

S.K.