banner-image

Delta agrar apsolutni šampion Sajma u govedarstvu i svinjarstvu

Kompanija Delta agrar okitila se najznačajnijim priznanjima na stočarskoj izložbi na 85.međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ova kompanija osvojila je titule apsolutnog šampiona u govedarstvu i svinjarstvu. Uspeh je utoliko veći ako se zna da je na ovogodišnjoj izložbi prikazan znatno veći broj kvalitetnih životinja u poređenju sa prošlom godinom.

-Kada je u pitanju svinjarstvo imamo pet farmi, a onu koja se nalazi u Vladimirovcu smo renovirali i povećali njen kapacitet sa 700 na 2.200 krmača. Ovo je po proizvodnim parametrima jedna od najboljih farmi u Evropi jer po svakom prasenju imamo 19 živorođene prasadi ističe dr Zoran Uzelac, direktor stočarstva Delta agrar.

Za postizanje ovakvih rezultata, kako je naglasio, pre svega je neophodna dobra genetika, stalni uvoz novih grla i kontinuirana selekcija.

– Mi genetiku uvozimo iz Danske, a proizvodimo priplodne nazimice i nerastove koje od nas mogu da nabave i mali proizvođači, tako da i oni imaju priliku da dođu do odlične genetike i na svojim imanjima ostvare slične rezultate kakve imamo i mi, objašnjava Uzelac.

Uzelac dodaje i da de sa ovako razvijenim sistemom, ostvarenom pozicijom na tržištu i  visokoobrazovanim stručnim kadrom koji broji 50 inženjera i veterinara na ukupno 11 stočarskih farmi ne boje konkurencije. Štaviše, kaže da je zdrava konkurencija uvek dobrodošla.

S.K.