banner-image

Sremska kulenijada u Erdeviku 2. juna

U okviru svojih aktivnosti na promociji i unapređenju kvaliteta i obogaćivanju sadržaja privredno-turističke ponude Regiona Srema, PKS RPK Sremskog upravnog okruga, Opština Šid i MZ Erdevik organizuju 19-tu po redu „Sremsku kulenijadu“ u Erdeviku 2. juna ove godine.

„Sremska kulenijada“ jedinstven je festival za ceo Srem, koji integriše i afirmiše širok spektar kulturne raznolikosti regiona i njegove ekonomske potencijale kada su hrana i turizam u pitanju. Tokom manifestacije, biće održano takmičenje u kvalitetu kulena, a sam dan manifestacije rezervisan je za predstavljanje više od 150 proizvođača hrane i pića, kulturno umetnički program kao i za razna takmičenja za sve posetioce.

Mesto održavanja je Erdevik zato što je to jedno od najlepših naselja u Sremu. Retka su mesta koja na tako malom prostoru mogu da ponude toliko lepote kao Erdevik. O tome svedoče poznati erdevički vinogradi, vinski podrumi, bogata flora i fauna, zelenilo stoletnih stabala u parku u centru sela, dva jezera – Bruje i Moharač, izvorište „Banja„ kao jedini termalni izvor na području opštine Šid i značajna arheološka nalazišta. Ne smemo zaboraviti ni najjači adut ovog sela, a to je gostoljubivost, gostoprimstvo i prijatnost meštana.

Privlačnost ove manifestacije posebno se ogleda u zanimljivom programu, dobrom provodu, ljubaznim domaćinima, povoljnim cenama proizvoda što je siguran vid konkurentske ponude.

Pored posete manifestaciji „Sremska kulenijada“ organizatori predlažu i posetu:

Vinarija Erdevik – nalazi se u Erdeviku, na zapadnim obroncima Fruške gore. Ovo je najstarija vinarija u Srbiji, njeni počeci datiraju iz 1826. godine, kada je grof Livije Odeskalki, koji je u severne delove Italije doneo traminac, podigao prvu vinariju u Erdeviku. Danas je vinarija Erdevik spoj modernog i tradicionalnog. U sklopu vinarije nalazi se i vinska kuća sa prelepim pogledom na polje, šumu i jezero koje ga okružuju gde gosti mogu uživati u ukusima erdevičkih vina. Cenovnik degustacije vina u prilogu.

 Degustacija vina „McCulloch“, vina proizvedena od organski tretiranog grožđa. Želim da naglasim da je u toku izgradnja degustacione sale, tako da još uvek ne posedujemo cenovnik degustacije vina, ali smo hteli istaći važnost ove vinarije.

U blizini obe vinarije nalaze se dva prelepa veštačka jezera: Jezero Bruje i jezero Moharač i izvor „Banja“(Rimsko kupatilo)  ušuškani u senci stoletne šume – idealno mesto za odmor, opuštanje i šetnju u prirodi.

I kulturno-istorijskim atrakcijama Opštine:

Spomen kompleks „Sremski front“ veličanstveno spomen obeležje koje podseća sve generacije na jednu od najvećih i najtežih odlučujućih bitaka Drugog svetskog rata. Kompleks se sastoji iz 3 celine: Sabiralište, Aleja Časti i Muzej. Cene ulaznica: 100 rsd za individualne posete, 80 rsd za organizovane grupe preko 25 osoba.

Galerija slika „Sava Šumanović“ –  Šumanović je naš najpoznatiji slikar 20. veka. Galerija je osnovana 1952. godine. Nedaleko od galerije nalazi se i Spomen kuća Save Šumanovića sa autentičnim nameštajem i ateljeom u kojem je živeo i stvarao Sava Šumanović. Cena ulaznica: 100 rsd

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ – nosi naziv po šidskom slikaru naivcu Iliji Bašičeviću – Bosilju (1895-1972), a nastao je darivanjem svojih slika gradu Šidu. Bašičevićeve slike nalaze se u brojnim domaćim i inostranim galerijama i muzejima koji prikupljaju dela umetnosti naive. Cena ulaznica: 100 rsd

Crkvena riznica srpskog arhijerejskog namesništva šidskog  osnovana je sa ciljem da prikuplja, čuva i prezentuje versku baštinu srpskog pravoslavnog stanovništava na ovim prostorima. Stalna postavka broji oko 170 predmeta i to bogoslužbene i administrativne knjige, ikone, kandila, krune, putiri i mnogi drugi predmeti.

Hram Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, ova sakralna građevina nalazi se u centru Šida okružena uređenim parkom. Građen je u baroknom stilu kao jednobrodna građevina u kojoj se čuvaju deo moštiju Kneza Lazara.

Manastir Privina Glava (Manastir Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Privinoj Glavi) verovatno je jedan od najizgrađenijih fruškogorskih manastira. Ogroman kompleks crkava i konaka okružuju staru crkvu, čiji temelji datiraju iz 12. veka. Ovo je ujedno i najposećeniji manastir na teritoriji opštine Šid.

Manastir Sv. Petke nalazi se na izlazu iz Berkasova, prema Hrvatskoj granici. Sakriven u dolini okruženoj šumom, do njega se dolazi uskim putem koji vodi kroz fruškogorske vinograde. Oltar manastirske crkve je sazidan iznad izvora koji do sada nikada nije presušio. Manastir je posvećen Svetoj Petki Trnovoj koja se slavi 8. avgusta.

Pored opisanih kulturno-istorijskih znamenitosti moe se obići i i Crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Molovinu, koja je podignuta 1801.godine  u kojoj se jedinstveni rezbareni ikonostas od neprocenjive vrednosti.