banner-image

Berača ima, ali ne i para da se plate

Svake godine samo u Arilju angažuje se oko 15.000 sezonskih radnika na berbi malina. Ove sezone, neizvesna je cena „crvenog zlata” ali i berači. Prema rečima Dobrivoja Radovića predsednika Asocijacije malinara Srbije sezonskih radnika ima dovoljno na nivou cele Srbije.

„Mislim da ljudi malo više paniče, 15 dana je ostalo do branja. Niska cena maline uzrokovala je i uslovila da se proizvođači ne usuđuju da angažuju berače. To je jedini razlog, jer ne možete nešto dati, a da oberete malinu i da budete u minusu. Da je cena maline kao pre dve godine sve bi bilo drugačije i bolje”, kaže Radović i dodaje da je bolje da se obere mnogo manje maline u okviru porodice, nego da se angažuju sezonski radnici i ostanu neisplaćeni.

On navodi da su površine pod malinom poslednjih godina povećane ali su prinosi manji.

„Kada je reč o dnevnicama, uslovi u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu su isti i kreću se od 1.800 do 2.500 dinara i birači sami mogu odlučiti koliko mogu zaraditi. Svakako će ove godine više zaraditi oni, nego mi malinari. Nama je dnevnica 100 dinara i obezbeđujemo hranu a onaj ko ubere 35 do 40 kilograma može zaraditi jednu ipo prosečnu platu u Srbiji. Smatram da nije teško naći dobrog berača, 70 odsto njih je kvalitetno, ali malinu nije lako brati”, ističe Radović dodajući da će broj angažovanih sezonskih radnika biti manji jer vremenske nepogode su uništile dobar deo malinogorja a rod je opao od tri do pet tona.

Da će malina ove godine svakako biti obrana potvrđuje i Dragan Bogdanović predsednik Udruženja „Vilamet spas” iz Arilja.

„Malo više se digla fama oko berača. Istina je da su sezonski radnici iz okoline Priboja, Prijepolja i Bosne i Hercegovine zasadili svoju malinu tako da se sada najviše angažuju sezonski radnici sa juga Srbije. Ove godine što se tiče mojih malina potrudiću se da sa porodicom oberem veći deo roda da bi smanjio broj berača. Biće mi potrebno osmoro sezonskih radnika a spreman sam da platim od 1.800 do 2.200 dinara uz smeštaj i tri obroka. Ako se odluče mogu da beru i po kilogramu, cena je od 30 do 40 dinara, pa kako ko odluči. Čuo sam da je trenutna otkupna cena maline oko 120 dinara i mi nismo spremni da sezonske radnike platimo više od 2.200 dinara ”, dodaje Bogdanović.

Da berači ove godine traža malo veću cenu od one koja je bila prethodnih godina potvrđuje malinar Dragoslav Gavrilović iz Arilja.

„Nisam u mogućnosti da plaćam dnevnicu veću od 2.000 dinara zato jer je već najavljeno da će maline biti jeftina a ni prinos ove godine nije onakav kakav sam očekivao. Oni koji misle da mogu da zarade novac, nek probaju da beru i po kilu, ja ću dati 40 dinara po kilogramu, pa ako naberu 60 do 70, mogu da zarade i 2.800 dinara”, kaže Gavrilović.

Malinar Miško Gavrilović iz sela Radaljevo potvrdio je da malinu nije lako brati.

„Kada je 40 stepeni, ja radnike sklanjam iz malinjaka ali se dogovaram da ranom zorom porane kako bi obrali deo roda. Više od 2.000 ove godine nisam u situaciji da plaćam, angažovaću manji broj sezonskih radnika a gledaću da veći deo roda oberem sa svojom porodicom”, kaže Gavrilović.

Prvi oglasi za berače malina, u javniim glasilima ali i na stubovima, su osvanuli. Ali u nadmetanju proizvođača crvenog zlata sve je dozvoljeno. Pored smeštaja i tri obroka nude se i poslastice, a ima i onih koji nude noćno kupanje u bazenu. Sa druge strane ima i potencijalnih berača koji svoje usluge branja nude ali ne ispod cene od 3.000 dinara.

Izvor:Glas zapadne Srbije