banner-image

Privrednici se pripremaju za uvođenje Halal standarda

Predstavnici Emiratske uprave za standardizaciju i metrologiju (ESMA) nedavno su u PKS održali seminar o načinu dobijanja Halal sertifikata za privrednike iz Srbije koji su zainteresovani da izvoze na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predavanje su održali dr Jusef Al-Saadi, direktor Odeljenja za zakonsku regulativu i Halaf Al-Hamadi, direktor Sektora za standarde. Polaznicima su predstavljene sve bitne informacije o procedurama neophodnim za dobijanje ESMA Halala, zakonska regulativa i ostali propisi koje moraju ispuniti kompanije kako bi dobile sertifikat.

Sastanku je prisustvovao Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede sa saradnicima. Predstavnici ministarstva ukazali su da je Agencija za Halal (Halal Srbija) već ušla u postupak dobijanja ESMA Halala,  uz državnu subvenciju. Mahmutović je naglasio da je upravo jedan od ciljeva Vlade Srbije da što pre realizuje saradnju na ovom polju, odnosno da podrži Islamsku zajednicu u Beogradu, koja je osnovala Agenciju za Halal i kojoj je ESMA dostavila sva pitanja u vezi akreditacije.

 Kako je tržište Emirata najznačajnije u regionu za reeksport prehrambenih proizvoda, a njegov Halal jedan od najstrožijih u regionu Persijskog zaliva, isti priznaju i okolne države, što povećava mogućnost saradnje i sa susednim tržištima.
Od 2017. godine, ESMA je jedina nadležna institucija Vlade UAE za odobravanje Halal sertifikata stranim zemljama. Poseta predstavnika ESME Komori dogovorena je u vreme trajanja Međunarodnog sajma prehrane (“Galf fud“ u Dubaiju), na kome je učestvovalo deset kompanija iz Srbije, zajedno sa kompanijama posetiocima.