banner-image

Malinari najavili proteste, 2. juna blokiraju puteve

Udruženja poljoprivrednih proizvođača ”Limska dolina“ iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Užice odlučili su da 2. juna blokiraju put Nova Varoš Prijepolje, u Bistrici

Malinari se bune zbog niske otkupne cene, a protesti će biti nastavljeni i u drugim krajevima Srbije ukoliko ne dođe do dogovora sa hladnjačarima o  rodu iz predstojeće berbe.

„Novosti“ pišu da u ovom trenutku pojedini otkupljivači nude od 100 do 120 dinara, a većina pokušava da uspostavi takozvane dnevne cene od 60 do 100 dinara, koje se mogu menjati tokom predaje „crvenog zlata“. 

„Prošle godine smo u proteste ušli tokom berbe, verujući da će se uz pomoć Ministarstvo poljoprivrede i trgovine naći neko rešenje, ali se to nije dogodilo. Ovog puta nećemo čekati berbu, već se sve mora rešiti u narednim danima“, kaže Slađana Stanković, predsednica skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica – Ljubojević.

Proizvođači su uz pomoć agronoma izračunali da cena proizvodnje jednog kilograma maline iznosi od 1 do 1,25 evra. To znači da bi se oni po okončanju berbe našli u dugovima. Za malinare svaki iznos ispod 1,5 evra je neprihvatljiv.

Proizvođači iz Zapadne Srbije poručuju da ne traže ništa od države ili poreskih obveznika, nego je, kako kažu, dovoljno da Ministarstvo trgovine isprati otkup i prepakivanje maline, da se u uputi u cene, te će na taj način shvatiti da „sedam-osam monopolista basnoslovno zarađuje na štetu desetina hiljada proizvođačkih porodica“.