banner-image

Apsolutni diletanti vode državu i poljoprivredu

Ajde malo da okrenemo priču o poljoprivredi u priču o viziji onih koji poljoprivredu treba da vode i koji je uspešno pet godine vode ali izgleda od nemila do nedraga. Moramo tako da bi bilo jasnije. Jer se u priči o subvencijama, traktorima, izvozu i uvoz obično izgubi suština problema, a suština je totalni nedostatk vizije, sposobnosti znanja i kompetencije.

Hajde da probamo na osnovu primera i komparacija koje su valjda svakom iole normalnom jasne.

 Zamislite da neko ko ima apsolutnu vlast u Srbije poput Vučića jasno i glasno kaže da nema snage da reši problem privatizacije fudbalskih klubova Crvene Zvezde i Partizana, a taj isti hoće da reši problem Kosova i Metohije. I navodno ga rešava već pet godina. Zamislite vi te mozgove, tu viziju, tu hrabrost i sposobnmost.

Ne može genijalac Vučić da raspetlja Zvezdu i Partizan, a može Kosovo, Pećku patrijaršiju, Gazimestan… Udaraju junački na kosovski mit, na epove, na zidanje Skadra, na mladu Gojkovicu, na Banović Strahinju… Udaruju na jedan od temelja identiteta našeg naroda, a nemaju snage za gomilu bahatih navijača povezanih s kriminalnim podzemljem koji pred kamarama tuku koga stignu. Mogu Kosovo, a ne mogu Zvezdu i Partizan,.a imaju dva miliona glasača koji veruju da će oni nešto dobro doneti ovom narodu.

To ne da nema veze s realnošću već nema veze s mozgom i zdravim razumom. Šta nam to govori? Pa mnogo toga. Ko nema snage da privatizuje Zvezdu i Partizan ne može da reši ništa, a najmanje Kosovo.

Ili što bi rekla stara naprednjačka poslovica, ko ne može da proda Zvezdu i Partizan lako može da proda Kosovo.

Izvinjavam se, možda to nije naprednjačka poslovica već naprednjački postizborni slogan … A možda je to rekao i Maks Veber ili Guzenbauer, ili Šreder.. Mada pre mislim da je to  krilatica savetnika Vučićevog i velikog prijatelja Srbije Tonija Blera. Nemam pojma ali sva je prilika da će se Vučić vladati po ovoj doskočici.

Šalu na stranu neće biti tako. Kosovo neće prodati naprednjaci već će to uvaliti narodu na referendumu. Nisu Vučić i Vulin tu da donose odluke već da vladaju i oduševljavaju babe po mitinzima.

Kakve to ima veze s poljoprivredom? Pa puno, jer se vidi da su na vlasti potpuni diletanti koji nisu sposobni da reše ni jedan jedini problem već se bave propagandom i demagogijom. Zar vi zasta mislite da Putin prima Vučića zato što mu veruje ili zato što je Aleksandar mnogo pametan? Verujte ako hoćete, ali istina je prosta. Prima predsednika Srbije koja je ruska ovca za šišanje. Rusija je od ovako jadne i ekonosmki propale Srbije  za 10 godina zaradila preko 10 milijadri dolara, jer smo toliko robe više uvezli iz ove zemlje nego što smo izvezli. Primiće on svakog diletanta koji radi u interesu Rusije, a protiv svoje ekonomije. Vučić prijem kod Putina plaća milijardama evra našeg kolonijalnog ekonomskog odnosa prema ruskim oligarsima. Ne prema ruskom narodu već prema oligarsima. Rusija pri tom ima duplo veći BDP po glavi stanovnika nego Srbija. A da spektakl bude kompletan, stignu na poklon istrošeni migovi 29…, ali zato fijat 500 L već pet godina u Rusiju ne može. A Vučić sve dogovorio davnih dana.

Prima ga i Angela Mekel i to baš zbog Kosova. Pa naemačka ambasadorka u Prištini je glavni zagovornik svega onoga protiv čega se navodno bore Vučić, Vulin i ekipa naprednih diletanata.

Glupi su  Putin i Merkelova i ne znaju da ovi naprednjaci nisu sposobni da reše problem dva fudbalska kluba, a imaju pameti da reše Kosovo. Ali zato veruje gomila polupismenih analitičara po televizijama koja hvali genijalne poteze Vučića i tako mami dva miliona nesretnika koji glasaju za njega, a ne koriste elementarnu logiku.

Kako može Kosovo, a ne može Partizan i Zvezda, kako zemlje koje su uvele sankcije Rusiji prodaju tamo više poljoprivrednih proizvoda nego Srbija koja sankcije uvodila nije, kako je moguće da svugde za poljoprivredu može jeftiniji dizel, samo u Srbije ne može, kako je moguće da svi dobijaju subvencije  po hektaru od preko 100 evra samo srpski seljak bedne 4.000 dinara..? Kako je moguće da Vučić za pet godina promeni pet ministara poljoprivrede i da ide sve gore i gore? Kako je moguće da se hvale uvođenjem IPARD-a, a godine smo izgubili zato što nisu bili kadri i baš ih je bilo briga da osposobe administraciju? Kako je moguće da pre godinu dana egzaltirani najvljuju izvoz govedine u Kinu, a pre neki dan izjave da nemamo kapacitete da za preradu govedine  ni za izvoz 5.000 tona u Tursku? Je li to vizija?

Kako je moguće da se rezervišu oranice Tenisu, a on stiže svake jeseni i proleća i to već tri-četiri godine? Ceo zakon o zemljištu su doneli da bi pogodovali Tenisu i ne samo što su napravili haos u zemljišnoj politici nego ni od Tenisa za sada nema ništa. Gde su oni napredni mlekari što su organizovano prosipali mleko u Novom Sadu iskazujući nezadovoljstvo protiv žutih lopova? Je li im sad bolje?

Jedina ekonomska politika koju Vučić vodi je ona koju su uzeli od Dinkića, a to su plaćanja stancima da otvore fabrike u Srbiji. Za pet godina ništa drugo uradili nisu, ako se ne računa smanjenje plata i penzija.

Strategija je kako vetar nosi. Jedino dobro što se desilo je slobodan izvoz ulja u Tursku. Ali ni njega ne bi bilo da nije bilo pokušaja puča u Turskoj te da Bosanci nisu flertovali i ne flertuju s Gulanistima. Erdogan odluči da ih malo opameti i umesto bosanskih fimi pustio i srpskim bescarinski izvoz zejtina. Kakva je tu zasluga Vučića?

Ulje ide kao podmazano, ali je veliko pitanje šta će biti sa šećernom industrijom, šta će biti s malinama, jagodama…O tome niko ne govori.

Napredni vizionari ne pričaju o lakim stvarima. Oni rešavaju problem Kosova, Zvezde, Partizana…

Milovan Lukić